Великденски курабии

1
Добави коментар
smolyandnes
smolyandnes

Великденските курабии, както всички домашно приготвени сладки излъчват топлина и възбуждат апетита.  От тази рецепта курабиите стават много като количество и колкото повече престояват, толкова по-вкусни стават.

 

Необходими продукти:

5 яйца

2 1/2 чаена чаша захар
1 чаена чаша кисело мляко
3 чаени чаши брашно
1 амонячна сода
1 бакпулвер

2/3 чаша свинска мас или олио

1 ванилия

кора на лимон

 

Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват добре. Амонячната сода се разтваря в киселото мляко и след като шупне се прибавя към яйцата. Бърка се докато се разтвори  добре захарта. Прибавя се разтопената мас (но не гореща) при непрекъснато бъркане. Добавят се лимоновата кора, ванилията и  брашното с бакпулвера.
Замесва се меко тесто, ако е необходимо може да се добави още малко от брашното, така че тестото да не лепне, но да е меко. Тестото не трябва да стане твърдо. Част от тестото се разточва кора с дебелина 5 мм. След това се изрязват курабиите като се ползват формички или се нарязват с чаша.  Мажат се с разбит жълтък и се поръсват със захар. Нареждат се в намазана с олио тава и се пекат  във фурна на 180 градуса на долно и горно греене. Изпечените курабии се изчакват да изстинат и след това се съхраняват в подходящ захлупен съд.