Родопи: Някои места в Родопите, които си струва да посетите

2
Добави коментар

Родопите са една от най-предпочитаните дестинации, щом става въпрос за планински туризъм, за отдих в планината. Те са привлекателни с чистия си въздух, красивата природа,  както и със всеизвестното гостоприемство на родопчаните.

Днес ще засегна няколко туристически дестинации в Източните и Западните Родопи, които определено си струва да посетите. Ще започна с може би най-известната забележителност в Родопите или Дяволския мост край Ардино. Той е една от най-известните дестинации в Родопа планина и всяка година е посещаван от хиляди туристи. Историята на моста е много дълга, като за него има редица предания и легенди. Мостът е построен от майстор димитър от Неделино, Родопите. Според учени мостът е построен на място, където е имало останки от древен римски мост. Според тях по това място се преминавало от Беломорието към Горнотракийската низина още преди пет хилядолетия.

За да стигнем до моста трябва да следваме указателните табели след град Ардино, като минем през едно запустяло вече село, наречено дядовци. В Родопите се носят много легенди за този мост. Според една от тях в основите му е вградена сянката на млада невеста, чийто съпруг го строял. Друга гласи, че самият майстор се споразумял с дявола, като дяволът му казал как да го построи така, че да пребъде векове наред.

Друга интересна забележителност в Родопите е Татул. Тя се намира на около 200 метра от Кърджалийското село Татул. Тракийската крепост се състои от две каменни светилища и самата крепост. на скалния връх са издълбани два гроба, към които водят осен стъпала издълбани в самата скала. Светилището татул датира от преди новата ера и е една от най-посещаваните забележителности в Родопите. Годишно бива посещавано от хиляди туристи.

Родопите са най-красивата и гостоприемна планина в България и с хилядите си забележителности, с многото си красоти се превръща в една от най-предпочитаните дестинации за отдих и туризъм в планината на чист бъздух сред красивата природа и интересните места,които ни предлага Родопа планина.