Експресен план за стартиране на онлайн бизнес в 10 стъпки

2
Добави коментар
utremer
utremer

Съществуват буквално хиляди сайтове, които ви обещават как за броени дни (най-много – седмици) ще започнете да печелите толкова много пари онлайн, че да напуснете работата си на заплата, да пътувате по света с лаптопа си и да се наслаждавате на живота. Това, което те не ви казват е, че не става нито толкова лесно, нито толкова бързо.

Да, от продажба на дигитални продукти, афилиейт маркетинг, онлайн магазини и membership сайтове могат да се печелят изключително приятни суми и много хора го правят. Но това изисква месеци и дори години къртовски труд, посвещаване и постоянно развиване на знанията и уменията ви. При всеки успешен бизнес е така и – за радост или за съжаление – няма кратки пътища.

Но какво да правите, ако наистина имате нужда да започнете да печелите онлайн още този месец или най-много следващия?

Ако очаквате да ви кажа някаква феноменална тайна, за съжаление ще останете разочаровани. Но, ако подходите практично по темата, ще видите, че наистина имате възможност да добавите ново перо към приходите си.

Говоря за очевидната и разочароващо проста идея да промотирате ваши услуги в Интернет. Няма ефекти, фойерверки и обещания за хиляди долари на месец. Болезнено, но честно. Ето какво имам предвид…

Първо. Трябва да имате какво да предложите на потенциалните клиенти. А вие със сигурност имате. Огледайте се. Може би в момента упражнявате професия, която е ценна за другите и можете да извършвате тези услуги през свободното си време. Може би умеете да правите плюшени мечета или да плетете шалове? Може би умеете да готвите здравословно или да организирате събития? А може би в момента имате малък бизнес, който не удовлетворява очакванията за приходи, които имате към него?

Със сигурност имате какво да предложите – нещо, за което хората са готови да ви платят.

Второ. Необходими са ви клиенти. Ето тук на дневен ред идва изграждането на вашето онлайн присъствие и промотирането на вашите услуги онлайн. Нека да проследим основните стъпки и необходимите инвестиции от средства и време.

Експресен план за стартиране на онлайн бизнес с услуги

1. Първата стъпка. Първата ви работа е да измислите своята марка, да откриете и закупите подходящ домейн. Ще ви трява и хостинг, за да има къде да “живее” вашия сайт. Всичко това ще ви струва не повече от 60-80 лв на година. Целият процес отнема не повече от 1-2 часа до 1-2 дни (в зависимост от начина, по който изберете да заплатите услугите).

2. Системата. Сега трябва да инсталирате система, която да ви позволи да управлявате и развивате сайта си. Такива системи има много, но най-популярната и “модерна” в момента е WordPress. Тя е напълно безплатна. Инсталира се за 5 минути. Има страшно много възможности.

3. Визията. Едно от основните качества на WordPress е възможността много лесно да се управлява дизайнът на сайта ви с помощта на т.нар. “теми”. Съществуват десетки хиляди безплатни и платени теми. Препоръчвам ви да инвестирате в premium тема (т.е. платена). Те се разработват от много добри професионални дизайнери и струват между 30 и 70 долара. Със сигурност една качествена тема е добра инвестиция. Можете да ги намерите в Themeforest, Woo Themes, Templatic, Elegant Themes. Инсталирането и настройката ще ви отнемат не повече от няколко часа.

4. Структурата и съдържанието. WordPress предлага изключително лесни и удобни инструменти за изграждане на страниците в сайта ви, навигационните менюта, новинарската секция (блога) и т.н. Само трябва да решите какви услуги ще предлагате, например, да създадете съответните страници, да напишете нещо за себе си като професионалист и да посочите данни за контакт. Няма да ви струва нищо и ще ви отнеме от няколко часа до един ден. Съответната тема, която сте избрали обикновено ще ви предложи и разширени възможности за управление на сайта, като например слайд шоу на началната страница, лесно поставяне на ваше лого и други полезни функции.

5. Финален преглед. Voila! Вече имате собствен сайт – лицето на вашия бизнес в Интернет. Може да е простичък и да се състои от 3-4 страници, но е там и работи 24/7 за вашия бизнес. Прегледайте сайта си внимателно, от гледна точка на потенциалните клиенти. Дава ли той необходимата информация? Убеждава ли ви да си купите? Харесва ли ви? Тази дейност ще ви отнеме около час.

6. Стартирайте блог към сайта си. Не е необходимо да правите нищо допълнително – блогът е просто част от функционалностите на WordPress. Важното е да започнете регулярно, 1-4 пъти седмично да публикувате интересни и полезни статии (съвети, представяне на продукти, новини, любопитни факти), които са във вашата област и биха представлявали интерес за потенциалните ви клиенти. Да пишете в блога си може да ви отнема около 1-2 часа на ден, но си струва.

7. Създайте си страница във Facebook. Фейсбук е най-голямата социална мрежа в света и над 2 милиона българи са ежедневно в нея. Това е един изключително ценен маркетингов канал, ако се използва добре. Първо създайте страница за бизнеса си, след това поставете вашето лого и информация, както и линк към сайта си. След това поканете своите приятели и започнете да пишете – ЕЖЕДНЕВНО – на стената на страницата си, публикувайки линкове към интересни материали или ресурси (включително статиите от вашия блог), снимки и видео – но само такива, които биха били интересни на вашите потенциални клиенти. Комуникацията в социалните мрежи е една много “зарибяваща” дейност и може да ви отнеме от половин час до 5 часа на ден – вие решавате колко време да инвестирате.

8. Кажете на всички свои приятели и познати за новото си начинание и изрично ги помолете да споделят за това със своите познати и приятели. Изпълнете т.8 на живо, по имейл и в социалните мрежи, където присъствате.

9. Поддържайте комуникацията и отговаряйте на всички обаждания и мейли, независимо дали са за запитване за вашите услуги или просто въпроси. Не се отказвайте и промотирайте бизнеса си в интернет и сред своите приятели и познати.

10. Обслужвайте всеки клиент, сякаш е единственият. След това го попитайте за мнение и го помолете да ви препоръча.

***

Това е. Целият план за бързи онлайн печалби, в цялото му великолепие. Всичко това може да се развие за вас в рамките на няколко седмици. И ако поддържате и развивате бизнеса си ежедневно, той постепенно от малък ще се превърне в голям. Просто не трябва да се отказвате. Също така не вярвайте на чудодейни формули и не се “женете” за конкретни онлайн или други инструменти. Важното е да имате клиенти, те да са доволни от вас и да развивате бизнеса си.

Какво мислите за тази “схема” за онлайн бизнес? Бихте ли опитали да направите нещата по трудния начин, вместо по лесния?