Най-добрите военни самолети на всички времена – Топ-10

1
Добави коментар
vladec
vladec

В този материал ще Ви запозная с малко любопитни факти за най-добрите и най-значимите военни самолети в историята. Не става въпрос за най-новите и технологичните самолети, правени някога, а за тези, които са оставили отпечатък върху военната история и често пъти са били ключова сила за изхода на военните събития.

10. Lockheed F-117 Stealth Nighthawk

Lockheed F-117 Stealth Nighthawk

Този военен самолет официално е участвал във военните действия в Панама, Босна и Ирак. Много от неговите технически спецификации за засекретени и до ден днешен. Има данни, че скоростта му е около-звукова (няма данни за свръхзвукова), а борда може да носи до 2 тона боеприпаси. Футуристичния дизайн, многото ъгли и материала, от който е направен корпуса, го правят невидим за практически всички радио-радари. Също така, особената форма на дюзите на реактивния двигател, които са намират в малко преди опашката на самолета, способстват за намаляване на топло-отделянето, т.е. е трудно откриваем и за топлинните сензори.

9. Fokker DR1 Triplane

Fokker DR1 Triplane

Един класически самолет от Първата Световна Война. Създаден е през 1917г. Именно на такъв самолет е летял легендарния немски ас Манфред фон Рихтгофен, известен още като Червения Барон. Трипланът през тези години е бил върха на инженерните постижения и е бил с изключително висока маневреност и скорост, в сравнение с бипланите и монопланите.

8. Mitsubishi A6M Zero

Mitsubishi A6M Zero

Мощта и силата на този боец се доказаха през 1941г. Тогава американците изпитаха яростта на японската машина в известната битка при Пърл Харбър (Pearl Harbour). През онези години, японската “нула” е могла да се справи с абсолютно всеки самолет във въздушна битка. Можел да излита както от обикновена наземна писта, така и от самолетоносач, а с допълнителен резервоар е можел да измине до 3000 км.

7. Hawker Siddeley Harrier Jump Jet

Hawker Siddeley Harrier Jump Jet

Излетял за първи път през 1960г., и до ден днешен това е най-добрия реактивен самолет с хоризонтално излитане. На практика може да използва всяка възможна писта и площадка за хеликоптер. Във военни условия, а по-специално във Фолклендската война, той се е доказал като истински боец.

6. McDonnell Douglas F-86 Sabre

McDonnell Douglas F-86 Sabre

Това е звездата в Корейската война от 1950г.-1953г. Той е бил достоен противник на неговия съветски аналог МИГ-15. Максималната му скорост е 1100км/ч.

5. Messerschmitt ME 109

Messerschmitt ME 109

Гордостта на немския Луфтвафе. Отличавал се е със сериозно въоръжение и прекрасна маневреност. Максималната му скорост от 560км/ч е била много близка до английския Spitfire. Имал е печална слава сред пилотите-англичани – да видиш след себе си 109-ти (друго име на самолета), почти винаги означавало сигурна смърт.

4. McDonnell Douglas F-18 Super Hornet

F-18 Super Hornet

Както казват руснаците от MPort, ако Дарвин имаше любим самолет, това със сигурност щеше да е революционния и еволюционния F-18 Super Hornet. Много специалисти все още го считат за най-добрия бомбардировач на всички времена. Не напразно той е на въоръжение в армията на НАТО вече от 25 г. Двата му мощни двигателя му позволяват да развия скорост, почти 2 пъти колкото скоростта на звука.

3. МиГ-21

МиГ-21

Съветският бомбардировач, най-голямата заплаха за американците по времето на Виетнамската война, е приет на въоръжение още през 1950г. Всъщност, той е и световният рекордьор по брой произведени самолети за цялата история на авиацията – в момента е на въоръжение в повече от 40 държави! Супер-мощният му двигател му позволява да вдигне скорост от 2.3 MAX-а (1 MAX е равен на скоростта на звука).

2. Supermarine Spitfire

Supermarine Spitfire

Легендарен самолет, истински герой на Великобритания. Много хора сравняват полета му с движения на танцьорка – изключително грациозен и прецизен. Овалния силует на крилете му е бил лесно разпознаваем както от съюзническите, така и от вражеските сили. Самолетът е шампион по спечелени въздушни дуели с немски самолети. Благодарение на 8-те си автоматични пушки, на практика благодарение на него е спряно нашествието на райха към Британските острови.

1. P-51 Mustang

P-51 Mustang

Това е едноместен американски самолет с голям радиус на действие. Максималната му скорост е 700 км/ч. Напълно е доказал своите качества във Втората Световна война – това е първият самолет, способен да измине 2.5 хиляди километра без презареждане и в пълно бойно снаряжение, а освен това, този самолет е спечелил в около 5 хиляди въздушни битки.

Други интересни факти: