Какво не трябва да се прави при ухапване от кърлеж

1
Добави коментар
lozanov
lozanov

Всеки който пострада от такова насекомо, трябва да помни, че в случай на ухапване от кърлеж не бива да го маже  с масло и да го премахва с голи ръце, настояват лекари и биолози. А съобщения за ухапвания от кърлежи, след като в България настъпи топлото време, идват от много региони на страната. 
Правила за безопасност

Важно е да се помни, че кърлежите често живеят в сухи листа и в храсти на височина до  два метра. Затова  в гората  трябва се ходи с  ботуши. А ако сте все пак с маратонки, панталоните  трябва да бъдат прибрани в тях, за да се предотврати кърлежа да се захване  върху тялото.

В допълнение  е необходима и шапка, но във всички случаи главата трябва да се проверява  на всеки половин час.

Ако въпреки всичко ви ухапе кърлеж  не се препоръчва да го премахнете от тялото си  с голи ръце. Кърлежът отделя вируси и ако имате рана, може да се заразите, когато го премахвате. За целта можете да използвате всякакви  налични вещи – ръкавици, пинсети, найлонова торба.

Според лекари, кърлежът се впива в кожата по посока на часовниковата стрелка, съответно, трябва да бъде отстранен  в обратна посока. Но не го  дърпайте под ъгъл, а само в   посока нагоре, перпендикулярно, с леки движения.

Широко разпространената препоръка, че кърлежът трябва да се маже с масло, е  неоснователна.

„Върху кърлежа не бива да се капе масло, лепило, да не се притиска, защото той диша през ануса. Веднага след като го притиснете отзад, той става агресивен и  изхвърля в  организма ви всички   вредни вещества, които са в храносмилателната му система. Особено опасен е вирусът в него, който предизвиква енцефалит.

След като се  отстрани кърлежа, ухапаното място трябва да се измие  с кислородна вода, да се обработи с   йод при първа възможност да се отиде на лекар.  Добре е да се занесе и кърлежа в лаборатория, но ако нямате такава възможност – изгорете го.

Диагнози от кърлежи

Според лекарите един кърлеж може да предава до шест инфекции.  В нашия регион  най-често се срещат вирусите на енцефалит и лаймска болест.

Ако лабораторните проучвания са показали, че   в кърлежа е открит вирус на лаймска болест, ухапаният човек трябва да се лекува с  антибиотици.

Ако при изследванията все пак не се открие нищо, пострадалото лице се наблюдава в рамките на 21 дни. Следят се лимфните възли около мястото, където е ухапано,  температурата, зачервяване на мястото на ухапването. Защото това са симптомите на лаймска болест при хората.

Тази болест поразява кожата, нервната система и сърцето. В рамките на един месец, след като е бил ухапан,  човек може да развие аритмия.

Ако се установи  в кърлежа антигена на енцефалитния вирус, лицето, което не  е ваксинирано срещу болестта, трябва да бъде инжектирано в първите 96 часа с противовирусен имуноглобулин.

Според лекарите, експертите са склонни да вярват, че в случай на получен от кърлежи енцефалит трябва да се използват  антивирусни лекарства. При това заболяване са налице симптоми като повишена температура, силно главоболие, повръщане.