Как да изберем хостинг?

1
Добави коментар
alb
alb

photo by www.sxc.hu

 

Какво е хостинг?

Хостингът е един от невидимите компоненти на Вашият сайт – когато е добър е незабележим, но ако е неподходящ може да развали цялото впечатление от сайта Ви. Хостингът е услугата “предоставяне на място за помещаване на сайт” – мястото, където сайтът Ви се помещава физически. Ще разгледаме най-често използваният тип хостинг – т.нар. споделен хостинг, при който на един физически сървър се помещават едновременно няколко десетки сайта. Това позволява постигане на най-добро съотношение цена / качество.

Кои са “качествените” хостинг компании?

В България има множество фирми, предлагащи тази услуга. Някои от познатите имена, предоставящи добро качество, са Host.bg, Goto.bg, SuperHosting.bg, ICN.bg. Всички тези компании предлагат сравнимо качество на услугата, според ценовия диапазон – базов план за около 5-7 лв месечно; по-висок за 10-15 лв месечно, и най-висок за 25-35 лв месечно.

Но как да изберем подходящ хостинг?

Какво означават всички параметри, които ни поднасят хостинг компаниите? Общо взето параметрите на един хостинг са следните:

операционна система (Linux / Windows)
дисково пространство
месечен трафик
непрекъсваемост на услугата (uptime)
процесорно време
брой пощенски кутии
брой бази данни
брой FTP потребители
наличие на архивираща система (backup)
наличие на добра поддръжка
брой паркирани домейни
брой допълнителни домейни (addon domains)
поддръжка на езици за програмиране (PHP, Ruby on Rails, ASP,…)
контролен панел
екстри

Повечето хостинг компании предлагат приблизително еднакви параметри на плановете си според ценовия диапазон. Параметрите изглеждат много, но реално малко от тях са ограничен ресурс, който можете да изчерпате. Повечето параметри, като дисково пространство, месечен трафик, брой бази данни, брой FTP потребители, са с достатъчно високи стойности, за да представляват ограничение за сайта Ви.

Нека ги разгледаме малко по-подробно:

Операционна система (Linux / Windows хостинг)

За разлика от персоналните компютри, където най-популярната операционна система е Windows, при сървърите първенство държи Linux поради стабилността, ефективното управление на ресурсите, и цената си. Повечето приложения с отворен код, които можете да ползвате на сайта си като системи за управление на съдържание, например (WordPress, Joomla, Drupal, OpenCart и други), е по-вероятно да имат проблеми под Windows, отколкото под Linux конфигурации. Освен ако нямате приложение, което изрично да изисква Windows хостинг, изберете Linux – това е най-честият и препоръчван избор.

Дисково пространство

Това е пространството, което имате, за да поместите сайта си. Ако оприличим сайтът на басейн, то това е вместимостта му. Обикновено се движи между 5 и 15 GB за един средно добър хостинг план, което е предостатъчно за почти всеки сайт. Изключение може да правят сайтове, които съдържат много снимки или видео материали, но дори тогава рядко биха достигнали това ограничение. Особено с оглед на факта, че снимките и видеоматериалите могат да бъдат помествани на външен сървър като YouTube, Vbox7, Vimeo (за видео) или Flickr, Picasa (за снимки), така че да не ‘товарят’ собствения Ви хостинг.

Месечен трафик

Ако използваме отново аналогията с басейна, това е “позволеният месечен дебит” за вашият сайт. Тук ситуацията е същата, като с дисковото пространство – ако сайтът Ви не хоства огромен обем видео или снимки (които, както казахме, могат да бъдат публикувани през сървърите на някоя от популярните услуги), този параметър рядко е от значение. Друг вариант да достигнете ограничението е да имате много посещаван сайт – но тогава винаги има вариант за минаване на по-висок план.

Непрекъсваемост на услугата (uptime)

Тук всички добри доставчици цитират едно число, много близо до 100% – например 99.99% – това е времето, през което сайтът Ви ще е достъпен. Винаги има риск за някакви малки интервали от време сайтът временно да е недостъпен. Тук няма големи разминавания при цитираните доставчици.

Процесорно време

Това е един от по-скритите параметри на хостинг плановете. Обикновено не се обявяват толкова явно като другите параметри, а са публикувани на страница с общи условия за ползване на услугата на доставчика. Това е процесорният ресурс, който приложенията, инсталирани на Вашият сайт, могат да ползват. Ограничавайки този ресурс хостинг компаниите си гарантират, че клиентите им няма да ползват приложения, които ползват процесора много интензивно, като по този начин натоварват целия сървър и влошават качеството на услугата за други техни потребители на същия сървър.

Ето една сравнителна таблица на плановете на няколко доставчика (цената е в лв/месец; процесорното време (CPU) е в минути на денонощие):

Цена
CPU
 Цена
 CPU
 Цена
CPU
Хост.бг
4.45 лв
30 мин
15.95 лв
75 мин
39.95 лв
180 мин
Суперхостинг
3.75 лв
20 мин
9.75 лв
100 мин
21.75 лв
150 мин
Goto.bg
6.25 лв
43.2 мин
13.50 лв
57.6 мин
22.50 лв
86.4 мин
ICN
6.90 лв
47 мин
11.46 лв
80 мин
21.54 лв
120 мин

ICN и Superhosting имат планове, които предлагат малко процесорно време на ниска цена (ICN – 3.60 лв за 21 мин, и Superhosting – 3.75 лв за 20 мин). Това са планове, подходящи за нов сайт, за който не сте сигурни дали ще Ви трябва по-силен план. И двете компании предлагат достатъчно по-високи планове, на които да можете да минете впоследствие.

За ориентир, един среднопосещаем сайт със система за управление на съдържанието (например WordPress) или онлайн магазин (например OpenCart) има нужда от 50-100 мин на денонощие.

Памет

Това е оперативната памет, с която разполагат вашите приложения при изпълнението си. Обиконовено няма проблем с това ограничение, освен ако Вашият сайт няма скриптове за интензивна работа с процесора и паметта – като например обработка на големи изображения (например потребители качват снимки, които трябва да бъдат смалявани до по-малки размери).

Брой пощенски кутии

Това е ограничението за броят на пощенските кутии, които можете да създавате за сайта си. Например ако Вашият сайт е www.mysite.bg, можете да създавате пощенски кутии, изглеждащи така: [email protected], [email protected], [email protected]. Освен ако нямате голям екип (над 50 човека) и искате да имате индивидуални пощенски кутии за всеки от тях, няма да имате проблеми с ограниченията тук.

Брой изпращани мейли на час

Това е един също не толкова явен параметър. С цел предотвратяване на изпращане на спам съобщения през техните пощенски сървъри хостинг доставчиците слагат ограничения за броя изпращани мейли на час от един хостинг акаунт. Това число може да варира между 100 и 1000, и за повечето потребители не е от значение, защото се вписват в тези рамки. Ако, обаче, имате голям email списък с Ваши абонирани клиенти, до който изпращате newlsetter, или организирате email маркетинг кампании, това може да бъде от голямо значение – например при 10’000 email адреса, до които трябва да изпратите рекламно съобщение, едно ограничение от 100 мейла на час, би означавало 100 часа време за изпращане до всички.

Брой допълнителни домейни (addon domains)

Една от интересните възможности, която имате, е че можете да помещавате (хоствате) повече от един сайт на един и същи хостинг акаунт. С други думи, ако имате например 3 сайта, можете да им закупите един общ хостинг. За 3 сайта ви трябва хостинг, който да има възможност за 2 допълнителни домейна – вашият основен + още два = 3 сайта. Често хостинг плановете от по-нисък ценови клас са ограничени до 1 допълнителен домейн, но стандартните обикновено имат възможност за 6 и повече такива.

Брой паркирани домейни

Имате възможност да насочите повече от един домейн към един и същи сайт. Така например вашият сайт може да се отваря под име www.mysite.com, под www.my-site.com и www.my-wonderful-site.com. Единият от начините да постигнете това е като добавите www.my-site.com и www.my-wonderful-site.com като паркирани домейни към www.mysite.com.

Брой бази данни

Тук също не се очаква да имате проблеми с ограниченията. Базите данни са нужни когато инсталирате приложение на сайта Ви (магазин, система за управление на съдържанието, и т.н.). Технически всички приложения, които използвате, могат да ползват обща база данни, така че дори да разполагате само с 1, то тя ще ви е достатъчна.

Брой FTP потребители

Не е критичен като ограничение. FTP е протокол, чрез който се качват файловете, от които се състои сайта Ви. Можем да го оприличим на тръбата, през която се пълни басейна. Технически можете да “напълните басейна си” и само с една тръба. Повече FTP потребители биха били нужни само ако искате да ограничите правата на някои от тях до определена папка на сайта Ви.

Поддръжка на езици за програмиране

Тук също не се очаква да имате проблеми, освен ако не изберете някой безплатен хостинг план от някой слабо известен доставчик. Поддръжка на език за програмиране не Ви е нужна, ако нямате динамични скриптове на сайта си (системи за управление на съдържание, формуляри за обратна връзка, и т.н.) Всички системи за управление на съдържание изискват поддръжка на някакъв език за програмиране от страна на хостинга, за да могат да бъдат използвани. Най-популярният такъв е PHP. Всички сериозни хостинг доставчици предлагат поддръжка на PHP и други езици на сървърите си.

Контролен панел

Сериозните хостинг доставчици предлагат контролен панел, през който можете да управлявате най-различни параметри на акаунта си. Най-често използваните функции са:

създаване и управление на пощенски кутии
създаване и управление на бази данни
създаване и управление на FTP акаунти
управление на домейни и под-домейни
разглеждане на статистики за посещенията на сайта Ви

Функциите на контролния панел далеч не се ограничават с това, но това са най-често използваните.

Най-често използваният контролен панел е cPanel, който има всякакви опции, което може да го направи по-труден за използване от не-техническо лице.

Някои доставчици (като Хост.бг, например) са решили да направят по-изчистена версия на контролен панел, който съдържа само най-често използваните функции. Това, разбира се, не означава, че за всичко друго не можете да се обърнете със запитване към поддръжката, които реагират мигновено.

Наличие на архивираща система

Всички сериозни хостинг доставчици предлагат ежедневно архивиране на информацията на сайта Ви, в случай, че нещо се случи и е нужно възстановяване от архив.

Добра видимост от цял свят

Добрите хостинг доставчици разполагат с отлична свързаност към света, така че Вашият сайт да се зарежда максимално бързо от всяка точка на света. Разбира се, тук има и някои допълнителни възможности (виж.Екстри)

Добра поддръжка

Всички сериозни хостинг компании предлагат денонощна поддръжка по най-различни канали – телефон, чат, e-mail.

Екстри
CDN (например CloudFlare)

Някои хостинг компании, като ICN и Superhosting, предлагат безплатно поддръжка на CloudFlare. Това е CDN (content delivery network – мрежа за доставяне на съдържание) – услуга, която разполага с множество сървъри по цял свят и копира статичното съдържание на сайта Ви (картинки, CSS, JS файлове – това са 80% от обема на един сайт) до всички тези сървъри. Така, когато потребител от отдалечена точка на света отвори сайта Ви, то най-големия обем от сайта Ви ще се зареди от географски най-близкият до него сървър. Резултатът е по-бързо отваряне на сайта Ви.

Следващата стъпка – Cloud Hosting

Ако Вашият сайт се е разраснал до степен, в която споделеният хостинг вече не върши работа (например посещаемостта е много висока и въпреки оптимизациите на сайта Ви не можете да се впишете в характеристиките на един план за споделен хостинг),  то има и следващи нива:

нает сървър (dedicated server)
виртуален частен сървър (VPS)
облак (cloud hosting)

Най-добро съотношение цена / качество получавате при облака. Тук множество сървъри се свързват и работят като един голям виртуален сървър, чиито ресурси (процесор, памет, дисково пространство) са сбор от ресурсите на отделните сървъри. Вашият сайт се помества на този виртуален сървър. Така дори даден физически сървър да отпадне временно, общият виртуален сървър продължава да работи, просто с малко по-малко ресурси.

Друго предимство е че по всяко време можете да заявите по-голям ресурс, и той веднага да Ви бъде отпуснат – например повече памет, повече дисково пространство, и т.н.

Цената тук е от порядъка на десетократно тази на споделения хостинг.

В заключение

Който и от добрите хостинг доставчици да изберете, ще имате възможност за избор между различни хостинг планове според нуждите на сайта Ви.