БГ документален филм с премиера в Кан

4
Добави коментар
Sasho-sait
Sasho-sait

Суматоха
  Култура

БГ документален филм с премиера в Кан

PlovdivWeek на 24/04/2012, 13:02

Снимка: ili.metev.com

кадър от филма

Българският документален филм „Последната линейка на София“ ще направи световната си премиера в Седмицата на критиката в Кан. Лентата, която е заснета и режисирана от Илиян Метев, разказва за преживяванията на трима лекари от една от 13-те линейки в 2-милионната българска столица. Участниците във филма са описани като „страстни пушачи с невероятно чувство хумор“, които правят всичко по силите си въпреки трудностите и критиките.

Илиян се вдъхнови за този филм, след като служители на Бърза помощ на два пъти помогнаха на баба му и той остана впечатлен от невероятните предизвикателства пред отдадените на професията лекари. Това разкрива специалистът по звуковата обработка на филма – Том Кърк пред Дневник. Англичанинът, който живее в София, изтъква, че екипът се надява филмът скоро да направи премиерната си прожекция в България. За целта обаче първо трябва да получи съгласието на сниманите медици. „Последната линейка на София“ е с продължителност 75 минути и е сниман в продължение на две години. Филмът е съвместна продукция на Германия, Хърватия и България.

Илиян Метев е автор и на документална продукция за село Голешово, която през 2008 година спечели награда от фестивал в Берлин. Той е съосновател на компанията Чакона филмс, базирана в София и Лондон. Преди да се реализира като режисьор, Метев свири на виола, а по-късно следва изобразително изкуство в Лондон. Завършва документална режисура в Британското филмово и телевизионно училище.