Красива Мама

1
Добави коментар
ModernoBebe
ModernoBebe

Повече от половината бременни жени развиват стрии по време на бременността. Те могат да различават цвета си в зависимост от естествения цвят на Вашата кожа. Повечето жени с тънка и светла кожа развиват розови на цвят такива, докато на тези с по-тъмна, стриите са едва забележими и по-светли.

При по-голяма част от жените стриите се появяват през бременността и предимно в областта на хълбоците, бедрата, гърдите и корема. В повече от случаите, над 90% от жените имат стрии върху някоя част от тялото в резултат на бременността.

Какво причинява стриите?

Повечето жени получават стрии в по-късния триместър от бременността, а при някои се изразява и по гърдите след като започнат да нарастват по време на бременността. Поради динамичния растеж на плода и недостатъчната еластичност, кожата бива опъната и така се стига до появата на стрии.

Всъщност, те са малки разкъсвания, които са в тъканта и поддържат разтегливостта на кожата. Представляват или разкъсване на тъканта или отделяне на колаген, при самото разкъсване. Те не са вредни, нито болезнени и с времето избледняват.

Кой може да получи стрии?

Много жени смятат че използването на кремове и лосиони може да помогне за предотвратяването на стриите. Реално обаче, броят на стриите зависи от това колко еластична е кожата Ви. А еластичността на кожата зависи от гените Ви. Най-доброто, което можете да направите е да се информирате дали Вашата майка е имала стрии по време на бременността. Ако тя е имала, вероятно Вие също ще сте податливи на този проблем.

Имайте предвид и, че колкото повече излишни килограми натрупате през бременността, толкова по-вероятно е да Ви се появят стрии.

Обикновено кожата е еластична и разтеглива, но при някои жени промените през бременността са доста драстични. Тези бързи колебания в теглото и разтегливостта на кожата могат да доведат до стрии.

Обикновено жените с многоплодна бременност имат по-голям шанс за развиване на стрии, защото гърдите им се увеличават два пъти повече от на тези бременни с един плод. Други, носещи пък по-едър плод или податливи на лесно сваляне и качване на килограми също са изложени на риск.

Ако сте имали стрии още в пубертетна възраст твърде вероятно е да се появят отново през бременността. Добре хидратираната и подхранена кожа определено оставя по-ниска вероятност за появяването им.

Превенция на стриите

Както вече споменахме много жени смятат че специалните кремове могат да предотвратят появата на стрийте, но това определено не е така. Днес, на пазара за козметика съществуват редица козметични формули срещу стриите. Някои от тях помагат за овлажняването на кожата и намаляването на сърбежа. За други се смята че намаляват стриите, но не съществуват научни изследвания подкрепящи това твърдение.

Най-доброто нещо, което можем да направим за да намалим стриите е да стоим настрана от използването на всякакви кремове и балсами за тяло. Но ако сте твърдо решена да използвате, първо се консултирайте се с лекар и подберете заедно подходящата козметика според теглото Ви.

Премахването на стриите

Повечето жени се притесняват от стриите едва след като родят. За щастие в повечето от случаите те избледняват след времето. Обикновено 12 месеца след раждането стават едва забележими и по-светли. Тяхната структура обаче може да остане и по-ясно забележима.

Някои жени имат много силно изразени стрии, които личат особено след бременността. Съществуват редица методи за премахването им, стига да го желаете. Ако наистина това е сериозен проблем за Вас, консултирайте се с дерматолог. Някои видове лечения могат да помогнат поне за намаляването им. Но Ви съветваме да предприемете след раждането, защото могат да навредят на нероденото Ви бебе.

Ако кърмите също се консултирайте с лекар преди да предприемете лечение на стриите. Някои видове лечения могат да повлияят на кърмата и да преминат в организма на бебето чрез майчиното мляко. Има някои по-нови лечения като лазерното например, което може да подобри еластичността на кожата и намали стрийте. Някои жени прибягват и до пластична хирургия след раждането. Кремът може да Ви помогне да прикриете някаква част от стриите, но със сигурност няма да подобри еластичността на кожата.

Някои жени пък пренебрегват стриите като проблем и се наслаждават на това, че ще бъдат майки и изживяват радостта от това пълноценно. Направете следното: опитайте се по време на бременност да поддържате нормално тегло и не отдавайте огромно значение на стриите. Много жени ги носят с гордост като ’’рана от войната’’ или ’’значка на честта’’ в следствие на бременността си. Защо и Вие да не сте част от тези горди жени?