Как да се отървем от досадниците

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Не можем да ги променим. Иска се доста търпение, когато сме с тях, но има начин да намалим щетите, които те нанасят. Ето няколко типа от тях и как да се справим.

Царете на извиненията
Никога не са виновни. Не си признават, дори да направят най-голямата тъпотия. Не, те просто ни сервират някоя неверо­ятна история. Също като малките деца – не бях аз, мамо! А това значи само едно – не искам да поема отговорност.

► Какво можем да на­правим? Ако си имаме такова чудо у дома, трябва да му разясним нещата. Първо, с неговите измис­лени истории ни наранява. Второ, обичаме го, нищо, че греши. Ако той ни е колега, можем и да сме по- директни. Да не ни смята за идиоти.

„Мара подробната”
Всички сме се сблъсквали с такива – не спират да говорят. Разказват всичко с най-малките подробности. Просто да си умреш от до­сада. Те обаче не го правят от лошо чувство. Може би като деца никой не им е обръщал достатъчно внимание и сега се чувст­ват самотни. Опитват се да привлекат вниманието ни.

► Какво можем да напра­вим? Подходящ начин да им покажем колко са досадни е методът на папагала. Да пов­таряме след тях изречението и гласно се чудим какво всъщност иска да каже. Или направо да им напомняме да минат по същество.

Всезнайковците
Не пропускат случай да поучават. Те просто зна­ят всичко по-добре. И не млъкват. Обикновено търсят признание, но не го получават. Това е техният начин да превъзмогнат липсата му.

► Какво можем да напра­вим? Да им напомним, че ако искаме мнението им, ще ги попитаме. Това, разбира се, става, ако са ни по-близки. Иначе може да свърши работа и малко ирония – „Благодаря, професоре!“

Винаги закъсняващите
Просто им е специалност да ни карат да ги чакаме. Винаги нещо изниква в по­следния момент. Често зад такова поведение се крие игра на надмощие. Ние чакаме, той решава кога ще благоволи. Има обаче и хора, които не могат да казват „не“ и затова вечно закъсняват.

► Какво можем да на­правим? Можем да им отвърнем със същото. Или просто да не ги дочаква­ме – и това е начин да ги превъзпитаме.

Винаги закъсняващите
Вечно се оплакват – ни­кой не ги обича, всички са против тях и въобще светът е лош. Те не могат да повярват, че някой ги обича заради самите тях.

► Какво можем да направим? Няма голяма полза да спорим с тях. Това само ще затвърди мнението им, че не ги оби­чаме. Не заемайте ролята на защитника! Просто им кажете да престанат с мрънкането.

Постоянно кон­тролиращите
Никога не оставят нищо на случайността. Плани­рат всичко до последния детайл и се съмняват, че и другите могат да свършат нещата като хората. Таки­ва хора имат проблем, те не се доверяват на никого, дори на себе си. Постоян­но се страхуват.

► Какво можем да направим? Поздравете ги за усърдието, то наисти­на е похвално. Обяснете обаче, че в някои неща е добре да има и малко хаос. Иначе избягвайте да си имате работа с тях. Отстоявайте територията си, кажете им твърдо, че има неща, които са само ваша работа.

 

Ако загубиш работата си?!

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.