Правилният избор на слънчеви очила

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Очите ни са чувствителни и трябва да ги предпазваме от светлината и ултравиолетовите лъчи. Най-доброто защитно средство са тъмните очила, но изборът е толкова голям, че може да ни затрудни.

Очила против слънце има във всички форми и всички цветови нюанси. Те са задължителен моден аксесоар от 70-те години насам, но глав­ното им предназначение е защитата на очите от лъчите, които атакуват ретината. Трябва да ги избираме така, че да ни осигуряват визуален комфорт и да са съобразени с обичайните ни занимания.

Какъв трябва да е защитният индекс

Главният критерий за капа­цитета на протекция на слънчевите очила е индексът на защитния филтър, който варира от 0 до 4. Добре е да се знае, че най-тъмните стъкла са ефикасни против заслепяване, но не непременно против ултравиолетови лъчи.

Добрият избор

➜ Индекс 1 (или S1) е предназначен за слаба свет­лина като при облачно или дъждовно време.

➜ Индекс 2 е за средно сил­на светлина като при хубаво време през зимата.

➜ Индекс 3 е подходящ за ярката слънчева светлина през

лятото, на морския бряг или в планината, където лъчите и отблясъците са силни.

➜ Индекс 4 е пред­назначен за екстремни случаи като пребиваване по високопланински ледници или морски пътешествия на географската ширина на тропиците.

Да избягваме

➜ Индекс 0 не предпазва от ултравиолетовите лъчи. Обикновено такива очила се купуват заради удобството или красивия модел. Можете да блеснете с тях в някоя дискотека, но не ги носете през деня.

Какви да са стъклата?

В повечето случаи те са обра­ботени против одрасквания и ултравиолетови лъчи. Има и такива, които осигуряват по- голям зрителен комфорт.

Добрият избор

➜ Полароидните стък­ла предпазват чувствител­ните зеници от силните светлинни отблясъци. Това спестява присвиването на очите, дори и стъклата да са светли, например жълти.

➜ Противоотражателното покритие е подходя­що за слънчевите очила, които служат и за коригиране на зре­нието, както и за по-малките модели, при които слънчевата светлина прониква странично и се отразява във вътрешна­та страна на стъклата.

➜ Водоустойчивите стъкла се предлагат само от няколко марки. Те не допус­кат водата да се задържа по тях.

➜ Маслоустойчивите пък позволяват да ги докос­ваме с пръсти, без по тях да остават следи от плажно масло.

Да избягваме

➜ Стъклата, обрабо­тени против изпотя­ване, имат нетраен ефект по-добре се снабдете с почистващи кърпички.

Как да съчетаем качеството и цената

Степента на фил­триране на ултра­виолетовите лъчи и различните обработки на стъклата трябва да фигу­рират върху опаковката, на дръжките на очилата или като стикер, залепен на стъклата.

Добрият избор

➜ Слънчевите очила, продавани в специализи­раните магазини (оптики), гарантират оптимална протекция и максимален зри­телен комфорт. Те са скъпи, но представляват полезна за здра­вето инвестиция. Използвайте моментите на промоции или сезонни разпродажби, когато цените са по-ниски.

➜ Много от марките за коригиращи очила пускат серии, специално обработени срещу ултравиолетови лъчи. Техните цени са по-ниски, а качеството е много добро.

Да избягваме

➜ Прекалено евтините слънчеви очила, продавани по сергиите и пазарите. Някои от тях са много красиви, но в повечето случаи въобще не отговарят на изискванията за предпазване на очите. Рискът за зрението е голям.

Какво е значението на цвета?

Обикновено го избираме по чисто естетични или модни съображения, но той може да повлияе на качеството на зрението.

Добрият избор

➜ Сивите и сините нюанси предават достоверно естествените цвето­ве и предпазват от вятъра и прашинките във въздуха при бурно време.

➜ Жълтото увеличава контраста и подчертава реле­фа. Препоръчва се за шофьорите при слаба видимост на пътя.

➜ Кафявият цвят е подходящ при силна дневна светлина, но принуждава очите към трудна адаптация, когато се преминава от сянка към слънце. Неподходящ е за раз­ходки в гората.

➜ Зеленият ню­анс предпазва не по- зле от кафявия срещу ослепителна светлина, но не изморява очите при смяна на интензи­тета на светлината. Той осигурява универ­сална защита.

Да избягваме

➜ Очилата с розови, червени или лилави стъкла могат да бъдат само модни, но не и пред­пазващи. Те намаляват контраста и не са бариера за ултравио­летовите лъчи.

 

Намерите идеалните слънчеви очила

 

 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.