7 от най-развитите страни – тема за Светът – Idi.bg

86
Добави коментар
diamant
diamant

Ето списък със седем от най-развитите стани в света според статистиката на Индекса на човешкото развитие. Списъкът е изготвен въз основа на стойностите на  средната продължителност на живота, образованието, стандарта на живот, социалните  помощи и благополучието на населението.

Швеция

Социалистическата и до голяма степен либерална европейска страна Швеция (официално Кралство Швеция) се ръководи от министър-председателя Фредрик Рейнфелд и е с площ, приблизителна  на американския щат Калифорния. Населението й е около  9,3млн., задно с това в столицата и най-голям град –  Стокхолм. Шведите са оценени като един от най-щастливите народи  в света – имат високи  доходи ($ 35.876 брутен вътрешен продукт на глава от населението), висока продължителност на живота (80.9 години) и стабилна образователна система. В допълнение, страната има много ниска безработица и бедност, всеки жител има  свободен достъп до здравни грижи. Тя  е една от  най-активните поддръжници на устойчивостта на околната среда  и настоява  другите  страни същото да “станат зелени“.  Швеция също така е  основна туристическа дестинация за милиони  пътници от цял свят, тъй като страната има дълга и богата история.

Германия Федерална република Германия, или Германия, има най-масивната  икономика в Европейския съюз и многобройна популация, варираща към 82,2 милиона души, а столицата й – Берлин е оживен икономически център. Германия процъфтява в индустрията и производството й е основен износител на електрически и инженерни продукти, като автомобили ( Фолксваген).  Брутният вътрешен продукт е  3,5 трилиона долара, а  този на глава от населението е  40.631 долара. Въпреки че нивото на безработицата в около 7%, равнището на бедността е ниско. Германия е основна туристическа дестинация поради богата история.

Лихтенщайн

Княжество Лихтенщайн е една от най-малките и най-слабо населените страни в света, с площ  160 квадратни километра и с брой на  населението 35000 души. Въпреки това тази парламентарна демократична страна има един от най- високите в света  брутен вътрешен продукт  на глава от населението –  141,000 долара и почти никакви дългове. Нивата на бедност и безработица са ниски, а на грамотност и образованост – високи. В Лихтенщайн данъците, наложени на жителите, са много ниски , а страната е център на инвестиции на други държави и богаташи. Ако някога проявите желание да отидете в Лихтенщайн, посетете столицата  Вадуц, където можете да видите огромния замък  Вадуц – дом на принца и семейството му.

Ирландия Република Ирландия, която  има сравнително малък брой  население -4,5 милиона, е парламентарна и демократична страна, чиято столица е Дъблин. В Ирландия нивото на грамотност е изключително високо, както и  стандартите на образованието. Средната продължителност на живота е  78,9 години. Инфраструктурата на страната е добре балансирана – с брутен вътрешен продукт  203.89 билиона долара, а на глава на населението –  45.497 долара.  Ирландия е била  в процес на бърз икономически растеж и развитие, когато глобалната рецесия започнала през 2008 г.

Холандия

Холандия е конституционна монархия, а също така е представителната демокрация. Страната  има много високи стандарти на образование и грамотност, като същевременно   нивото на бедност и безработица е ниско. Министър-председател е Марк Рюте. През цялата си история, Холандия е един от ключовите основатели на ЕС, НАТО, ОИСР и Световната търговска организация и е наричана „правна световна столица“, домакин е на пет международни съдебни системи. Брутният вътрешен продукт на страната възлиза около  832.160 билиона долара, на глава на населението –  49,950 долара. През май, 2011 година след гласуване на около  16.7 милиона души, Холандия е обявена за най-щастливата страна на света – със стабилна икономика, открито правителство, ниски такси, красиви градове – като столицата Амстердам – здравословен начин на живот и продължителност на живота до около 79,8 години.

Австралия

Този остров-континент има 13-та по големина икономика в света, с брутен вътрешен продукт от $ 918,978 милиарда. Австралия е федерална, парламентарна, конституционна монархия с едни от най-високите равнища на  качеството на живот, здравеопазването, образованието, икономическа свобода,  граждански свободи и защитата на човешките права. Броят на населението е около  22,7 млн., правителството е стабилно, дивата природа и биоразнообразието са защитени. Средната продължителност на живота е  81,2 години.

Норвегия

Тази страна, чието население е около 5 милиона души, е парламентарна и  конституционна монархия с изключително високи образователни стандарти и много ниско ниво на бедност и  безработица, с продължителност на живота – 80,2 години. Норвегия е основен член и основател на НАТО, но отхвърля присъединяването си към Европейския съюз, продължавайки да има добри отношения със съседните европейски страни.  Норвегия има едни от най-големите запаси на петрол, природен газ, минерали, дървен материал, морски дарове, прясна вода, и хидро-сила в света и е основен износител на петрол. Страната е  международно призната  поради своето  здравеопазване, усъвършенстваните системи за училищно образование и системата за социално осигуряване. Поради всички тези причини, Кралство Норвегия се нарежда на първо място в списъка според  Индекса на човешкото развитие на ООН.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 7881 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност