Био Магазин Варна – био храни – био продукти – био козметика

65
Добави коментар
yasenp
yasenp

В био-органик магазин “Terra Verde” ще откриете разнообразие от висококачествени и достъпни био-органични храни, био и натурална козметика, храни без глутен, диетични храни, както и различни продукти за дома и семейството.

Защо да изберем БИО-ОРГАНИК?

Ние сме това, което ядем – банално и логично. А задавали ли сте си въпроса какво всъщност ядем?

Обичайната храна е пълна с пестициди, ГМО, синтетични хормони, антибиотици, хидрогенирани мазнини, изкуствени оцветители, подсладители, аромати, консерванти и всевъзможни други добавки. В днешно време под отрова разбираме вещество, което ни убива в рамките на няколко минути, часа или дни.

Как обаче трябва да наричаме гореописаните вещества, с които индустрията ни трови по мъничко всеки ден? Количествата им са достатъчно малки, за да не ни убият моментално, но същевременно достатъчно големи, за да увреждат постепенно и трайно здравето ни.

 

Нека вземем за пример един плод, който е олицетворение на здравословното хранене – ябълката, в която средностатистически могат да се открият остатъци от около 42 вида пестициди, като 7 от тях са доказани или заподозрени канцерогени, 19 са хормонални дизруптори, 10 са невротоксини, 6 са токсини, които възпрепятстват развитието и възпроизводствните ни функции. 17 от тези пестициди са токсични за пчелите.

За съжаление това е само един от безбройните примери. Със собственото си здраве и със „здравето” на околната среда плащаме цената за перфектната ябълка без червеи.

Био-органичните храни се произвеждат без употреба на изкуствени пестициди(само в крайни случаи е разрешена употребата на седем от хилядите пестициди използвани в конвенциналното земеделие), ГМО, антибиотици, изкуствени хормони. При торенето на био-органичните култури се използват само торове от животински и растителен произход като цялостната концепция при производството на био-органични храни цели не само опазване на нашето здраве, а също така опазване на околната среда. Био-органичният подход при отглеждането на животни не допуска използването на хормони, антибиотици(не и рутинно), животните се отглеждат в естествени условия и се хранят в доказано чисти райони и/или с био-органична храна.

Накрая, но не на последно място – био-органичната храна съдържа повече полезни вещества и просто е по-вкусна.

При козметиката нещата не стоят много по-различно. Конвенционалната козметика е буквално пълна с „бавни отрови” – предимно петролни субпродукти, които навлизат в организма през най-големия ни орган – кожата. Най-лошото е, че това се отнася и за козметиката за деца, които са най-уязвими заради по-слабата си имунна система. В производството на био-органичната и натурална козметика се използват само био-органични и натурални съставки.

Много хора ще възроптаят, че продуктите, които предлагаме са много по-скъпи от конвенционалните им алтернативи. В производството на био-органични продукти се влага много повече човешки труд и скъпоструващи натурални алтернативи на изкуствените пестици и торове. Плевенето се извършва предимно на ръка, без да се използват хербициди. Също така и добивите са по-ниски поради употребата само на естествени торове. Всички тези фактори обуславят по-високата цена. Въпросът е обаче дали нашето здраве има цена, и дали не си заслужава да купуваме по-скъпа и здравословна храна, или пък можем да пестим пари купувайки нискокачествена храна и после да харчим спестеното за лекарства.

Сигурно ще се запитате – как можем да сме сигурни, че био-органичните продукти са наистина био-органични? Може да сте сигурни в това, те са обект на строг контрол от страна на сертифициращи органи, които съблюдават стриктното спазване на правилата и изискванията на Регулация 2092/91 на ЕС за био-органично производство.

Адрес
гр. Варна,
ул. Г. С. Раковски 73

виж в google maps

нашата страница във facebook