Google Penguin ъпдейт: Какво трябва да знаем за Пингвина и Как да се предпазим от него?

14
Добави коментар

50 Flares

50 Flares

×

След като Google пуснаха Пингвин Ъпдейта или още Penguin update, доста хора изреваха, че качествени сайтове изчезват от СЕРП-а, а на тяхно място идват спамърски или такива без съдържание и линкове.

Според мен Googe разсъждават по следният начин:

Ако един сайт има малко съдържание, той няма да се класира добре. Но ако един сайт има малко съдържание и огромен брой линкове, значи неговият собственик/администратор е SEO човек, който се опитва да манипулира резултатите, като се опита да “вдигне” сайта си, като по този начин привлича повече посещения към него. Дали сайт с малко съдържание, който се намира на топ позиция би бил по-полезен на потребителите в сравнение със сайт, изключително богат на съдържание и не дотам много линкове? По-скоро не.

Тук обаче бързам да вмъкна нещо поне за мен много важно. Според мен не многото линкове вредят на сайта, а времето в което ги получаваме. Wikipedia е сайт с огромно количество линкове към себе си. Защо той не е наказан? Защото според мен линкове към Wikipedia се добавят постоянно и регулярно. А не както правят повечето SEO специалисти – за 2-3 месеца изсипват един самосвал линкове към сайта който оптимизират и после го за*бават.

Разбира се, все пак родните (а и не само) SEO специалисти работят с клиенти, гонят се срокове, спазват се договори и неустойки, гарантират се позиции и т.н.

Забелязвам още нещо интересно, което смятам, че влияе силно негативно, а именно – използването на един и същ anchor text.

В България има над 40 директории за статии. Същите тези потребители пускат материалите си във всичките 40+, като текстовете са качествени и уникални. Но както казах линковете към сайтовете им са еднакви. На всичкото отгоре във всяка една директория има над 10 пуснати статии на една и съща тема от един и същ потребител. Във всички тях anchor text-а на линковете към основния им сайт е един и същ.

Това нормално ли е? Изглежда ли естествено отстрани? Разбира се, че не и Google го вижда най-добре. Лично съм проверявал резултатите на тези сайтове и трябва да ви кажа, че са доста далеч от първото място.

А някой да ви е казвал, че най-важното нещо в SEO е всичко да изглежда натурално?

Разводняване на анчора по род и число? Пълен и кратък член?

Пример: лаптоп, лаптопи, лаптопите, лаптопа, лаптопът. Пример: картичка, картички, картичката, картичките.

Разводняване на анчора като добавяме думи пред и зад основната ключова дума?

Пример: евтини лаптопи, бърз лаптоп, весели картички, забавна картичка.

Използване на синоними? Това липсва изцяло. Ако някой не знае – Google знае синоними. Напишете в Googe “детски колички” и ще видите сайтове, чийто тайтъли са с “бебешки колички”.

Ако имате пострадал сайт от Пингвина – не мога да ви помогна. Така казано, не мога да ви дам рецепта как да излекувате сайта си, но мога да ви дам рецепта как сайта ви да не се “разболее” от пингвински вирус.

Това, което ще напиша важи изцяло за нови сайтове и съм почти сигурен, че ако се спазва няма да има пострадали.

1. Независимо от тематиката на сайта – фирмен или информативен – задължително да се направи блог. Трябва ви съдържание и блога е най-добрият начин да се сдобиете с такова, а и затвърждава авторитета ви пред посетителите и бъдещите и настоящите клиенти.

2. Не пишете глупости в блога си, само и само за да натрупате някакво съдържание. Тук съм на мнение, че копирайтърите няма да ви свършат работа, защото те просто разтягат локуми. Пишат глупости по дадена ниша, докато не се съберат 300 думи за които им е платено.Трябват ви специализирани статии. Такива, които съдържат специфична информация за нишата ви. Опитайте се на лист хартия да си отбележите на какви теми може да се раздели вашата ниша и пишете за тях. Ако не можете да се справите ползвайте специализирана литература от книжарници или библиотеки. Или дори учебници. Ако решите да плагиатствате проверете дали съдържанието е уникално! Ако не е – преразкажете статията.

3. Социална активност. Направете си 2-3 или повече спамърски акаунта. Освен вашият основен, който е задължително да го имате. Измислете някакво провокативно име на спамърските ви акаунти и започнете да следвате хора – който ви падне. Ще видите, че след време, част от тези хора ще започнат да следват и вас. Когато напишете нов пост – задължително споделяне в Twitter с всички профили. Същото важи и за Google+.

4. Добавяне на линкове към сайта ви. Тук трябва да се внимава доста. Както казах по-горе – най-важното е всеки един линк да прилича на натурален. В този ред на мисли, едва ли 20 блогъра ще решат да напишат статия за сайта ни в един и същи ден. Предполагам, че ме разбрахте. Аз съм на принципа – всеки ден по една статия. Максимум до 2! Не повече. И съм напълно наясно, че изкушението е адски голямо, когато имаш ресурс и си мислиш, че като изсипеш 30 статии за 1 ден ще скочиш с 50 позиции нагоре. Пак казвам – според мен, това е адски грешно.

Друго важно за линковете – забравете обикновенните директории! Естествено ли е според вас потребител сам да прави регистрация на сайта който харесва? Едва ли. Аз поне не регистрирам в директориите сайтовете, които аз харесвам. Следователно – всяка една регистрация на сайт в директория е опит за манипулация = наказание!

5. Когато сте решили да създавате сателити. Нека сателита бъде досущ като основния сайт. Богат, информативен, пълен с уникално и качествено съдържание. Линкнат добре. Сателит с по 1 статия е грешно. Но вие си знаете най-добре.

Google от край време изхожда от добре познатата ни фраза:

Позициите на един сайт се определят от това какво ние говорим за себе си и от това какво говорят другите за нас.

Под “какво говорят другите за нас”, Google имат предвид какви натурални линкове се добавят към нас. А не това, какви големи SEO специалисти сме и с колко сателити блога разполагаме.

Точно за това Google започнаха да режат сайтове, които си личат, че са SEO сайтове.

Според мен SEO се превръща в театър и само добрите актьори могат да се нарекат SEO спецове. Останалите се причисляват към графата SEO спамъри.

Да вземем например сайтовете на Apple, Microsoft, Facebook и т.н. Вижте колко хиляди или стотици хиляди линкове имат. Всичките тези линкове са натурални, идват от хора, които споменават въпросните брандове в техните публикации/сайтове и т.н. Точно това поражда доверие в търсачката – линкове от публикации, а не от директории и линкове, които се добавят постепенно и регулярно, а не изсипани 2000 линка на веднъж и после нищо.

И няколко финални изречения за завършек:

Google не харесват SEO специалистите! За да се ранкне вашият сайт добре е необходимо да се правите пред Google, че не сте SEO, но да си имате SEO уменията в главите си и да ги използвате по възможно най-тънкият начин. За Google SEO = спам. Не че няма добри хора, но голяма част от специалистите минават на тъмната страна на силата, тоест използват уменията си за спам и лични облаги. А основно Google се опитват да показват възможно най-полезните за потребителя резултати. Точно за това е необходимо да бъдем актьори – ако трябва да се изразя по-философски

Автор: Андрей Димитров

50 Flares

Facebook

15

Google+

16

Twitter

14

LinkedIn

5

50 Flares

×