Мангостин – плод под прикритие

69
Добави коментар

Мангостин – плод под прикритие

  Поради уникалния си външен вид и специфичен вкус мангостин често е наричан „кралицата на тропически плодове“. Формата на мангостин е кръгла, покрит е с твърда, тъмно-лилава на цвят кора. Под нея се намира разделена на няколко части бяла или кремава полу-прозрачна мека сърцевина. Вкусът на плода е сладък и маслен.

Независимо от близкото име, мангостин няма родствена връзка с мангото. Отглежда се предимно в Тайланд, Филипините, Индонезия и Малайзия.

В състава на екзотичния плод влизат основни хранителни вещества, необходими за нормалния растеж и развитие на организма, за поддържане на здравето и благосъстоянието.

Мангостин е богат на хранителни фибри и има ниско съдържание на калории, наситени мазнини и холестерол, което го прави полезен за сърдечносъдовата система, както и при спазването на режим, целящ намаляване на излишните килограми.

Мангостин е добър източник и на витамин С, който помага за поддържане на имунитета и предпазва организма от развитие на различни инфекции. Когато получаваме постоянен прием на витамин С чрез храненето, рискът от простудно заболяване намалява значително, показват изследвания.

Витамин С участва и в окислително-възстановителните процеси, в обезвреждането на токсични вещества в организма, в образуването и възстановяването на тъкани.

Мангостин е източник на В-комплекс витамини, като тиамин, ниацин и фолати. Витамините участват в обмяната на въглехидрати, протеини и мазнини.

Екзотичният плод съдържа и минерали, като калий, манган и магнезий. Калият допринася за поддържането на електролитния и киселинния баланс в организма. Предпазва и от изтъняване на костите, като намалява загубата на калций чрез урината. Повишеното отделяне на калций може да се дължи на консумирането на храни с високо съдържание на сол.

Смята се, че калият играе роля в превенцията на заболявания, като атеросклероза, катаракта, диабет, хепатит, високо кръвно налягане, възпалително заболяване на червата, остеопороза и др.

източник puls.bg

Коментари