Халкидики – тема за Халкидики – Idi.bg

101
Добави коментар
diamant
diamant

Халкидики е полуостров, който принадлежи към гръцкия административен регион Централна Македония. Площта му обхваща 2918 кв.км, а крайбрежната линия  е с дължина 522 километра. Той е разположен между Солунския и Орфанския залив, а трите му разклонения, чиято форма силно напомня на ръка с три пръста – Касандра, Ситония и Атон, са вдадени в Егейско море.

Въпреки че необичайната форма на Халкидики по-скоро напомня на ръка,  гърците не използват това понятие за название на този дизайн, те са го видоизменили в разговорната си реч като термин, който се превежда буквално “крак“. Касандра е първият “крак“, а Атон – третият. С оглед на гръцката митология  формата на Халкидики често се сравнява с тази на тризъбеца на  бога на моретата – Посейдон.

Сведенията за първата човешка популация на тези територия датират отпреди 200.000 години. В карстовата пещера Петралона са открити останки от ранни хора. Тук са намерени  следи от пепел и запалване на огън, които са на милиони години. Останките, които са доказателство за съществуването на древно население в тази област – тракийци и пеласгийци, датират от около 4-ти век преди Христа – находки има в Олинтос, Галатиста, Василика, Сани, Афитос и Торони.

Името на Халкидики е повлияно от названията на голям брой градове, чиито обитатели са населявали тези гръцки територии. През 8-ми век пр. Хр. тук е имало заселници, а градът, който са обитавали е носел името Халкида. Полуостровът Халкидики е бил преди 300 години заселен с много селища и градове, най-значимите от които са  Олинтос и Потидеа. Потидеа е била единствената дорийска колония. В средата на 15-ти век пр. Хр., по време на Гръко-персийските войни, се сключва Делоски морски съюз.

През 432 пр.Хр. между Атина и Коринт (Спарта) възникват спорове относно независимостта им от Потидеа. Този конфликт се превръща в повод за избухването на на Пелопонеската война. Така една година по-късно градът Потидеа излиза от Делоски морски съюз и бива обсадена и завладяна от Атина. Пелопонеските войни приключват през 404 г. пр. Хр., Атина претърпява поражение, а Делоският морски съюз престава да съществува.

Халкидики попада под владение на Римската империя  през 146 г. пр. Хр, след като се оказва завладяна територия по време на военните походи на римляните. След като империята се разделя на две части, Халкидики попада в източната, известна по-късно като Византийска империя.

С Гръцката война за независимост, въпреки че е завладяна от Османската империя, тя  придобива своята независимост. Едва през 1913 година,  по време на Междусъюзническата война,  Халкидики става  част от гръцката държава.

Понастоящем в Халкидики е изключително добре развит туристическият бранш – особено в Касандра и Ситония, които притежават висок икономически потенциал. От особено важно значение за икономическия прираст в Халкидики са приходите от руда. Тук се добиват много мед, хром, манган, злато, сребро, магнезий и сулфидна руда. От селскостопанските култури тук се отглеждат множество маслини, памук, различни сортове грозде за производство на вино. Интересни места, които трябва да видите:

Атон

В тази автономна монашеска общност има около 20 манастира – с уникална архитектура, която няма да видите никъде другаде по света.  Видимо недокоснати от времето, те се издигат гордо в планинския Атон, отразяващи най-важните места за православната вяра. Пещерата Петралона

Пещерата Петралона е една от най-впечатляващите пещери в Европа. Находки, открити в пещерата, сочат, че територията на Халкидики е  била обитавана още преди каменната ера. Сред най-важните разкопки е тази на черепа на “ Archanthropus “, за която се счита, че е отпреди 700,000 години – с други думи, това е черепът на най-древния европеец. Посетете пещерата и се насладете на внушителния й интериор – лабиринт, съставен от множество сталактити и сталагмити. Разгледайте и музея, в който са изложени останки от различни животни. Древният Олинтос

Посетете древния Олинтос – добре съхраненият гръцки град от класическия период. Тук можете да се възхитите на най-древната гръцка мозайка.   Стагира Стагира е родното място на Аристотел – един от най-великите философи, роден през 384 пр.н.е. Това археологическо място включва акрополи, крепостни стени, акведукти и други древни постройки.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1630 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност