10-те най-известни микронации – 1 – тема за Светът – Idi.bg

61
Добави коментар
diamant
diamant

Когато чуете “малка държава“ навярно асоциациите, които се пораждат у Вас, са места като Андора , Монако, Люксембург. Но тези места са със сравнително голяма площ, в сравнение със скромните размери на микронациите, съществуващи по света. Тези мини-държави са образувани с разнообразни причини – поради артистични и политически протести  и поради избягване заплащането на такси. И въпреки че голяма част от тях не са законово признати от останалите държави като суверенни единици, някои от тях са достигнали доста високо ниво –  съставят си конституции, изсичат монети и провеждат избори. Ето списък с 10 от най-популярните микронации в света.

Ладония Размер: 0.99 кв. километра

През 1980 година шведският художник Ларс Вилкс конструира серия от дървени и каменни скулптури на брега на Кулаберг – природен резерват, намиращ се в Скейн, Швейцария. Творбите му, които приличали на причудливи замъци, са атрактивна забележителност за туристите. Тези замъци предизвикали и яда на общината, която обвинила Вилкс в незаконно построяване на конструкциите на територията на природен резерват, и пожелала преместването на скулптурите. Тогава Вилк, нежелаещ да бъде свидетел на това как неговото изкуство ще бъде разрушено, обявил отсечката от плажа за независима, суверенна държава, която не следва законите и правилата на швейцарското правителство. Художникът нарекъл новата страна Кралство Ладония, сътворил знаме и манифест,  който гласял, че в неговата държава данъците се плащат с изкуство.

Държавата имала около 14 000 неофициални жители – неофициални поради факта, че нито един не живеел там – повечето от тях били художници, творци и приятели – последователи на каузата му. Ладония има собствена валута – ортуг,  собствен език – вариант на латинския език и дори има обособени няколко социални класи. Въпреки всичко и до ден днешен Ладония не е призната от Швейцария за отделна държава.

Кралство Редонда Размер: 2 кв. километра

Историята на Кралство Редонда е “писана“ през годините от множество писатели и романисти и представлява  странна смесица между факти и митове. Според разкази, през 1800-те  Матю Шил – живеещ на  карибския остров Монсерат, обявил скалистия и необитаем остров за независима държава. Въпреки, че островът бил обезлюден и Шил никога не живял там, той бил “кралят“ от разстояние и поверил короната  на своя син през 1880 година. Легендата гласи, че Шил писал на английската кралица с молбата да бъде признат за крал на острова. В отговор той получил съгласието, с уговорката  да не въстава срещу короната.

По-късно Шил станал известен писател и бил първият, който разказал историята на Редонда и установил по-голяма част от обичаите й, включително и знамето, и стила на управление – абсолютна монархия. Той предал короната в ръцете на свой приятел  – Джон Госуърт, който се провъзгласил  за крал Хуан Първи. Оттогава короната и управлението на 100-те жители на страната преминали през много хора, най-известният сред които е испанският писател Хавиер Мариас. Той провъзгласявал с титли голям брой артисти – Франсис Форд Копола, Рей Бредбъри и Алис Мънро.

Република Минерва Размер: 10 кв. километра

Микронациите често се формират от група хора с оглед да се експериментират формите на управление. Една от най-известните такива е Република Минерва. Основана е през 1972 година от Майкъл Оливър – милионер, който имал крайно либерални разбирания и желаел да създаде общество, което да не плаща социални осигуровки и данъци на правителството. Той и последователите му оградили малък кей на Южния Пасифик  и след като го “наслоили“ с пясък, за да го превърнат в изкуствено създаден остров, го обявили са нова държава, която нарекли Република Минерва. Група заселници пристигнали на острова през януари, 1972 година, след конструирането на малка кула, върху която било издигнато знаме и държавата била обявена суверенна. За разлика от другите микронации, които не са се радвали на особено внимание от страна на другите държави,  Република Минерва предизвикала вълнение у другите държави. След като Минерва провъзгласила своята  независимост си и започнало сеченето на монети, било свикано съвещание между Австралия, Нова Зеландия, Тонга и още няколко островни държави, за да се обсъди навлизането на нова страна в района. Тонга скоро обявила, че  Минерва, заедно с прилежащите й рифове, спада към нейната територия – дори изпратила малка военна част, която да превземе държавата и да плени знамето й. Оттогава  Минерва е необитаема.

Доминион Мелчизедек  Размер: 36 кв. километра

Микронациите са рай, в който не съществуват данъци,  както и център за измами и кражба на самоличност. Един най-ярките примери е Доминион Мелчизедек. Държавата е формирана през 1986 година от Еван Дейвид Падли и сина му Марк Логън Падли – и двамата често са попадали в затвора. Използвайки независимостта на страната като защита, няколко поредни години тази микро държава  е била средище на разнообразни измами – банкови и данъчни измами, фалшиви паспорти и самоличности, подправяне на документи. В Доминион Мелчизедек са се издавали и паспорти, които стрували  10 хиляди долара и се предполага, че тук са издавани фалшиви фирмени  лицензи.

Княжество Далечна Балдония Размер: 0.016 кв. километра

Княжество Далечна Балдония е основано през 1948 година от журналист, който бил много ексцентричен, на име Ръсел Арундел. Той се вдъхновил от идеята, след като минава покрай малък остров на път към  бреговете на Нова Скотия в Канада, където ходел на спортен риболов. Скоро той купил този остров и  построява малка риболовна колиба и започва редовно на организира там приятелски срещи, полети изобилно с алкохол. По време на една от тези сбирки, късно през нощта, Арундел и приятелите му изготвят Конституцията на Балдония, която обявява риболова и пиенето на ром за достойни за уважение занимания. Те изготвят декларация за независимост на острова, който наричат Далечна Балдония и вземат решение да си сложат държавни титли (всеки, който хване риба тон и плати такса, става княз) и да се отпечати собствена валута. На по-късен етап приятелите съставили и Държавна харта,  която забранявала данъците и жените на острова, и оповестявала, че основният износ на Балдония се състои от празни бирени бутилки. Балдония би могла да остане като приятелска шега, но Арундел сигнал твърде далеч, като  вписал в указателя телефонния си номер във Вашингтон, като номера на Посолството на Княжеството. Скоро той и въображаемата му страна започнали да получават покани, включително и за присъединяване към ООН. Популярността на държавата нараснала и дори в съветски вестник се появила критикуваща статия, на която Балдония отвърнала с обявяване на война. Националната морска  флота, която се състояла от рибарски лодки, поела по море, за да атакува Русия, но впоследствие било взето решение всички да  обърнат курса и да отидат да се напият.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2064 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност