10-те най-известни микронации – 2 – тема за Светът – Idi.bg

72
Добави коментар
diamant
diamant

Когато чуете “малка държава“ навярно асоциациите, които се пораждат у Вас, са места като Андора , Монако, Люксембург. Но тези места са със сравнително голяма площ, в сравнение със скромните размери на микронациите, съществуващи по света. Тези мини-държави са образувани с разнообразни причини – поради артистични и политически протести  и поради избягване заплащането на такси. И въпреки че голяма част от тях не са законово признати от останалите държави като суверенни единици, някои от тях са достигнали доста високо ниво –  съставят си конституции, изсичат монети и провеждат избори. Ето списък с 10 от най-популярните микронации в света.

Вижте още: 10-те най-известни микронации – 1 Фрестония Размер: 7251.9 кв. метра

В края на 1970-те, малка и изоставена част от лондонския квартал Нотинг Хил печели световна популярност, след като обявява своята независимост. Общността, която се наричала Фрестония, поради своето местоположение – в близост до  Freston road, се е състояла от незаконно пребиваващи жители и контракултурни индвиди, които били заплашени от общината с прогонване от района. Нежелаещи да изоставят своя начин на живот,  жителите се обединили и след общо гласуване, решили да е “откъснат“ и се обяви за суверенна нация в нощта на Хелоин през 1977 година. Те бързо подали заявление за присъединяване към ООН и предупредили, че мирните организации ще са необходими, в случай, че общината се опита да ги изсели насила. Поради постоянния медиен интерес, жителите изпаднали в затруднено положение относно прогонването на фрестонците от квартала. Затова те дали своето одобрение  микронацията да установи правото си на съществуване.

Жителите радостно приели възможността да си сътворят своя държава и скоро издали собствен вестник, пощенски марки, национален химн и дори филмов институт, който редовно прожектирал концерти на  Sex Pistols. Областта се превърнала в контракултурен рай и през 1982 година тук идват  The Clash, за да запишат албум “Combat Rock.“ В крайна сметка,  членовете на региона договорили споразумение с града за подкрепа при  възстановяването на рушащата се  област. Това означавало, че Фрестония загубила своята ценна свобода от британското правителство и голяма част от населението й  се преместило.

Талоса  

Интернет е разнообразно поприще за начинаещи “създатели“ на нации – някои от тези нови страни съществуват само на хартия. Навярно няма по-добър пример в подкрепа на това твърдение от Талоса – микронация, създадена през 1979 година от 14-годишния Робърт Бен Медисън от Милуоки, Уисконсин. Още през същата година тя е официално признат от САЩ и е установена като конституционна монархия, управлявана от крал Бен. В началото Талосса е била просто игра ( “царството“ се е намирало в спалнята на Медисън), но през 1995 година тя става първата държава, която има собствен уебсайт и оттам нараства броят на нейните членове и поддръжници.

Провинция Хът Ривър Размер: 74 кв. километра

Малко от микронациите са имали късмета да бъдат признати от по-големите страни, от които те са се отцепили, с едно единствено забележимо изключение – австралийската провинция Хът Ривър. Нейната история ни връща в далечната 1970 година, когато Леонард Кесли  – фермер от покрайнините на Пърт,  влязъл в спор с длъжностно лице по въпрос, свързан с пшеницата. Тъй като не се стигнало до компромисно решение, Кесли открил “вратичка“ в британското право и оповестил себе си и имота си, който бил с площ 75 кв. метра, за отделна част от щата Западна Австралия.

Смехотворни грешки и бездействия от страна на австралийското правителство довели до приемането и озаконяването на искането на Кесли и когато се опитали да го изгонят, той се представил като “ Негово кралско величество принц Кесли“, позовавайки се на стар закон, според който не трябва да се арестуват монарси. От този момент провинцията Хът Ривър или Княжество Хът Ривър, както е познато сега,  съществува законно. Жителите на княжеството не плащат австралийски данъци, но правителството така и не признава микронацията като суверенна  единица.

Себорга Размер: 10 кв. километра

Историята на Себорга води началото си от 10-век, когато малка територия в Северна Италия е била обявена за независима и е била дадена на монаси, за да построят там манастир.  Приблизително 700 години след това тя е била присъединена към Сардинското кралство, което някога е притежавало обширни територии от Испания и Италия. След края на царството  Себорга така и не станала част от Италия. Нещата запазили своето статукво до 1960-те, когато местен цветар на име Джорджио Карбоне изложил своето мнение, че регионът никога не е губил своята автономност и че всъщност той е независимо княжество. Той успял да спечели местните жители и скоро бил избран за неофициален глава на “държавата“ Себорга.

Въпреки независимостта, положението в Себогра не се променило до средата на 90-те години, когато 300 от местните жители гласували за обявяване на независимост от Италия. Карбоне станал официален принц на района и запазил тази  титла до смъртта си през 2009 година.

Княжество Сийланд Размер: 517 кв. метра

От всички малки нации в света, може би нито една  не е успяла да добие толкова много слава като Сийланд – микронация, създадена на укрепена платформа върху издигнати кули през Втората световна война на британското крайбрежие. Тя е основана през 1967 година, когато водещият на пиратска радиостанция Майор Пади Рой Бейтс се настанява на платформата и я използва като център за своята станция “Radio Essex“. Той започнал да нарича платформата  Сийланд и през 1975 година се сдобил с флаг, национален химн, собствена валута  и дори паспорти. За разлика от останалите микронации,  Сийланд спечелила забележителен интерес сред международното общество. 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2132 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност