Мебели

2
Добави коментар

Различните видове мебели могат да бъдат изработени от различни материали, според предпочитанията на клиента, а и според неговите възможности. Всички знаем, че идеалната кухня например е тази с елементи, изцяло изработени от масивно дърво и плот от гранит, но не всеки може да си го позволи. Ето защо много производители на мебели, с цел да улеснят хората, а и да им дадат възможността да получат добро качество на нормални, а не космически, цени, се ориентираха към изработка на своите продукти от разнородни материали с по-ниско, но все така добро качество от доброто, старо дърво.

Например при кухните. Тук мебелите са специфични, не толкова, заради функционалност или форма, а заради условията, на които са изложени. Заради честото излагане на влага, плочите, от които са изработени тези мебели, които ще се намират около мивката, трябва да са водоустойчиви и водонепроницаеми. Ето защо тук масивната дървесина не върши работа, освен, ако не е лакирана с корабен лак.

Останалите два вида материала, използвани за кухненски мебели, а и не само, са ПДЧ и МДФ, като при тях има вариации – с естествен фурнир, със стъкло и с камък. Вече говорихме за масивната дървесина – да, тя е красива, топла, практична, /не и около мивката/ кара човек да прекарва повече време в помещението, с удоволствие да вдъхваш естествения й мирис, но…е доста скъпа. Ако сте от хората, които ценят качеството и могат да си го позволят, едва ли ще ви сбърка цената. Но ако получавате заплата под четирицифрена сума, това няма да ви е най-належащата част от ремонта на дома.

Ето защо може да се насочите към ПДЧ. Или Плоча от Дървесни Частици. Състои се от три слоя, всеки от пресовани дървесни частици, слепени със смола. В средния слой на плочите може да се намерят по-грубите частици, а в двата крайни слоя са по-фините и плътно пресовани частици. Мебели от ПДЧ са с най-ниската цена, сравнено с останалите материали, и както може да се досетите, това е заради качеството на самите плочи.

Вторият най-често използван материал при изработка на мебели, са плочи от МДФ или Дървесно влакнести плоскости със средна плътност / Medium Density Fiberboard /. Плоскостите от МДФ са с много по-фина структура, което естествено покачва и крайната цена на продукта. Но цената идва и с качеството – МДФ плоскостите са много по-добри от ПДЧ, шкафче от такива плоскости например спокойно може да поставите в банята, без да се притеснявате, че скоро след това ще хване мухъл.