Златните чаши на древните траки

25
Добави коментар

В България има около 29 уникални съкровища, някой от които нямат аналог в света.

Едно от тях е уникалния златен сервиз от Вълчитрънското съкровище.  Това вероятно са религиозни златни предмети наподобяващи капаци,  дълбоки чаши с извити нагоре дръжки и дълбок кратер.  Някои от античните съдовете имат орнаментална украса, изработена в така  наречената техника „ниело“, която изисква голямо майсторство. Има един много интересен троен съд, съставен от три бадемовидни тела свързани като скачени съдове. Вероятно той е използван за едновременно наливане в три различни чаши или смесване на различни течности.  Малките чаши са изключително интересни. Те са направени така, че да стоят в изправено положение единствено,  когато са пълни с течност.

Сребърното съкровище от с. Борово, Русенскосе състои от пет сребърни съда с позлата. Амфоровидна каничка, три ритона и сребърна купа.  То е ненадминат шедьовър на тракийската релефна обработка на арт изделия от метал. Твърди се, че вероятно е принадлежало на Одриския цар Котис I. Традицията е била, веднъж в годината древният владетел да  приготви съд за смесване на виното. От този съд пият само тия, които са убили враг. А тия, които не са успели да убият още враг стоят в страни опозорени. Представяте ли си какво е да пиеш от подобен съд?

В съкровището от Летницаса открити особено интересни  сребърни пластинки, които описват живота на древен герой биещ се с мечки и вълци.

Могиланска могила– погребение на тракийска принцеса заедно с колесницата и три коня. Много интересен  е уникалния златен венец, наподобяващ лаврови клонки и масивни обици. Там също са намерени редица златни канички и скъпоценности.

Рогозенско съкровище е едно от най-богатитена фиали и канички тракийски съкровища.  Зографов и сие предлага изработване по поръчка на голяма част антични съдове, копия на това уникално съкровище. Украсата на тези арт изделия представя разнообразни сцени от религията на древните траки,  както и от гръцката митология.

Панагюрско съкровище представлява  изключително красив златен сервизс много богата, царска украса и орнаментика. То се е използвало за пищни пиршества или религиозни ритуали свързани с тракийската митология.  Ритоните са с форма на глави или като част от телата на животни, каничките са като глава на Амазонка.  Дръжките са от борещи се кентаври -митологични същества с тяло на животно и глава на човек.  Изключително богатата украса  се допълва от майсторски пресъздадени сцени от митологията.

И това не е всичко, което може да изработим специално за вас под формата на използваемо, практично копие на античен съд за незабравим, луксозен подарък.