Колко И Какво Да Ядем За Да Бъдем Здрави

45
Добави коментар
freemp4
freemp4

Колко И Какво Да Ядем За Да Бъдем Здрави

Най-важните за човешкия организъм хранителни продукти се разпределят в 7 основни групи. Специалистите по храненето препоръчват те да бъдат разпределени по следния начин в седмичното меню:

1 път сладко
Сладките неща дават обикновено “празни” калории, тъй като те почти не съдържат витамини или баластни вещества. Затова веднъж седмично парче сладкиш, сладолед или мляко с ориз са достатъчни.

2 пъти яйца
В тях се крият така ценните белтъчини и важни минерални вещества, но за съжаление са богати на холестерин.

3 пъти риба
По възможност морска, защото само тя съдържа йод. Освен това рибата ни дава необходимите лесно усвоими белтъчини. По 150 г по-постни видове на скара.

4 пъти месо
Месото ни дава витамин В и белтъчини с висока стойност, но за съжаление е богато на мазнини и холестерин. Затова : 2 пъти седмично месо (за предпочитане пилешко) и 2 пъти по 50 г шунка или кренвирши.
5 пъти млечни продукти

Те са най-добрият доставчик на калций. Половин литър прясно или кисело мляко, 100 г сирене покриват дневната нужда.

6 пъти пълнозърнести продукти
Тук спада хлябът, но черният, грахан, ръжен. Също и овесените ядки. Те са много важни, тъй като съдържат подобряващи перисталтиката баластни вещества, ценни протеини и са богати на витамини.

7 пъти зеленчуци и плодове
В тях се крият много витални вещества, дават ни и малко калории. Необходимо е всеки ден да ги имаме в менюто си в пресен вид, а половината от тях – и в суров. Останалите трябва да бъдат задушени или бланширани.

За правилно и здравословно хранене

• Намалете общото количество на мазнините и специално на тези от животински произход. Сведете консумацията на червени меса (свинско, телешко, говеждо, агнешко, овче) и колбаси до 3 пъти седмично. Всички видими мазнини от месата преди приготвяне на храната трябва да бъдат премахвани, ако не са махнати – не ги яжте. Консумирайте птичето месо без кожа. Не яжте сланина. Ограничете колбасите, сирената и млеката с високо съдържание на мазнини. Особено високо е съдържанието на мазнини (над 55%) в топените и деликатесните сирена като Чедар, Бри, Камембер, Синьо сирене, които трябва да се избягват. Предпочитайте мляко с 2% мазнини, краве сирене, кашкавал Витоша. Когато се храните на стол или ресторант, отстранявайте видимата мазнина. Избягвайте маслените и сметановите пасти и торти. Не слагайте сметана в кафето. При приготвяне на сандвичи не мажете филиите с масло или ги мажете тънко.

• При приготвяне на ястия слагайте растителна мазнина, но в малки количества. Растителните мазнини консумирайте предимно сурови в салатите. От растителните мазнини предпочитайте зехтина.

• Избягвате консумацията на пържени храни. Ако пържите, правете го на висока температура за кратко време. Сменяйте мазнината във фритюрниците след 3 пържения. Не употребявайте при приготвяне на ястия мазнини, които са използувани за пържене.

• Яжте риба поне 1-2 пъти седмично. Препоръчват се и другите морски храни като раци, скариди, калмари. Консумирайте и миди, ако сте сигурни, че са ловени в незамърсени води.

• Увеличете консумацията на пресни зеленчуци и плодове . Яжте ги при всяко хранене и между основните хранения. Яжте повече зеленчукови ястия и супи. Всички зеленчуци и плодове са полезни. От зеленчуци те особено препоръчваме червени и зелени чушки, домати, лютеница, моркови, карфиол, коприва, спанак, зелен лук и чесън, грах и зелените подправки – магданоз, джоджен, дивисил. От плодове те особено полезни са ягодите, черното грозде, боровинки и къпини, френското грозде – черно и червено,
кайсиите, пъпешите, кивито и както на всички е известно цитрусовите плодове – портокали, лимони, грейпфрут и мандарини.

• Яжте по 1 кофичка кисело мляко дневно, за предпочитане с 1-2% мазнина. Ако обичате кефир, той също е полезен. Включвайте по-често и други кисели млека, съдържащи полезните млечнокисели и бифидо бактерии.

• При нервно напрежение и проблеми със съня пийте по 1 чаша прясно мляко, особено преди лягане.

• Не изключвайте хляба и спагетите от менюто си. Те не водят до затлъстяване, когато са в умерени количества. Структурата на съвременните диети за отслабване включва главно въглехидратни храни, с нормално количество на белтъците и ниско съдържание на мазнини. Особено полезни са пълнозърнестите хлябове и макаронени изделия. Те са по-богати на минерали, а също и на растителни влакнини, които намаляват риска от запек, така често срещан при заседнал начин на живот.
• За ободряване при умора пийте чай или кафе, но без да прекалявате. За подобряване на умствената работоспособност хапнете малко ядки с мед, сирене или риба.

• Ако консумирате алкохол, предпочитайте червеното вино. Една-две чаши червено вино на ден ще допренесе не само за релаксацията и доброто настроение, но и е здравословно.

• Ако имате проблеми с теглото, намалете количеството на консумираната храна. Рязко ограничете приема на мазнини от всички възможни източници. Намалете консумацията на празни калории от захар и продукти, включващи захар, напр. безалкохолните напитки . Пийте безалкохолни напитки с диетични подсладители , напр. аспартам. Ограничете алкохола. Увеличете физическата си активност , правете поне 30 минути дневно на това, което обичате: ако обичате да се разхождате – ходете пеша, играйте футбол, възстановете практикуването на любимия спорт. Следете редовно теглото си.

• За нитратите: можем да намалим нитратното съдържание в суровите продукти, след като ги измием. Например обелените картофи се нарязват и за половин час се накисват във вода, която след това се излива. Нитратите във вареното цвекло могат да намалеят до минимум, ако веднага след сваряването то се залее със студена вода. Колкото по-бързо изстине цвеклото, толкова по-малко нитрати ще останат в него.