8 нестандартни църкви по света – тема за Светът – Idi.bg

81
Добави коментар
diamant
diamant

Ето списък с 8 църкви, чийто дизайн е креативен и нестандартен.

Органичната църква, Италия

Разположена в покрайнините на Бергамо, в подножието на Monte Arena, катедралата от дървета е създадена от италианския художник Гилиано Маури и е един от най-внушителните примери за органичната архитектура в цял свят. През 2001 година любовта на твореца към природата го вдъхновила да направи планове за проекти, които отвеждат изкуството му на съвсем различно ниво. Той оставил белгийския народ смаян – катедрала, конструирана изцяло от дървета. За съжаление Маури неочаквано умира през 2009 година и не успява да види своя план реализиран. В знак на почит е била поета инициатива за стартиране на проекта на неговия живот през 2010 година – Международна година на биоразнообразието.

Рамката на катедралата от дървета се състои от 42 колони, направени от елови стъбла, клони от кестен и подпорни структури около младите дръвчета – от лешник. С течение на времето, те ще стават все по-задави и дървените структури бавно ще се “изродят“, предлагайки неспирен преход от структура, направено от човешка ръка, към изцяло природно творение. Към този момент 6000 метра от подпорните клони са захванати с пирони и канап към 1800 елови дръвчета, но след като буковите дървета пораснат, те ще изчезнат и евентуално ще се махнат.

Църквата от кости, Чехия Църква-костница в Седлец няма внушаваща външна архитектура. Тя е представлява малък параклис, разположен в Седлец, в околностите на Кутна Хора, Чехия. Може би ще си помислите,че това е обикновена средновековна готическа църква, но след като прекрачите прага й, ще осъзнаете защо тя е една от най-внушителните и уникални църкви в света – украсена е с с над 40,000човешки скелета. Поради тази причина е известна като “Църквата от кости“.

Една от най-изумителните творби тук е големият полилей от кости, разположен на централно място в църквата.  Огромният полилей съдържа най-малко по една от всички кости на човешкия скелет.

Снежната църква, Германия

Тази снежна църква е построена през 2011 година в Баварската гора от жителите на германското село Митерфирмиансройт. Разположена в близост до границата с Чехия, църквата е “потопена“ в красиви сини светлини. Отворена е за обществени посещения на 28-ми декември, 2011 година, с благословията на свещеника Кайетан Щайнбайсер. Въпреки че жителите на селцето се надявали църквата да отвори врати на Коледа, липсата на сняг забавила изпълнението на проекта им. Тази църква е бил построена в чест на друга много подобна на нея обител,  конструирана точно преди 100 години – през  1911 година. Предишната църква била построена в знак на протест. Тъй като най-близката църква се намирала в Маут твърде далече ( на около 90 минути пеш), жителите на  Митерфирмиансройт решили да построят снежна църква, с надеждата тя да привлече вниманието към тях. За конструкцията на снежната църква са били необходими 100,000 евро, както и 1,400 куб. метра сняг и ледени блокове.

Църквата върху танк, Холандия

Църквата танк е по проект на художника Chris Kuksi, който оставя смесено послание. Освен ако не се счита за модерно актуализиране на кръстоносните походи, то църквата в днешно време е символ на мира.

Прозрачната църква, Белгия Тази великолепна църква, която е по проект на белгийските архитекти Pieterjan Gijs и Arnout Van Vaerenbergh, има “прозрачен“ дизайн, благодарение на който слънчевите лъчи навлизат. Разположена е в белгиския район Хаспенгау и е част от Z-OUT, чиято цел е да разполага структури с креативен дизайн на публични места в Холандия през следващите пет години. Конструкцията на сградата е изработена от 100  слоя и 2000 колони от стоманени плочи.

 Най-малката църква в света, Ню Йорк Най-малката църква в света, параклисът в Ню Йорк, е разположена върху дървена платформа, намираща се в центъра на изкуствено създадено езерце. Можете да научите интересни факти от афиша, поставен на брега. Построена е през 1989 година, разполага с площ приблизително 2,7 кв. метра и има места само за двама души.  Преди години във вестник беше публикувана статия, че в този параклис се е състояла сватба. Мястото вътре е било достатъчно само за свещеника, булката и младоженеца. Гостите на сватбеното тържество били настанени в лодки.

Църквата във влак, Русия Вероятно изглежда налудничаво, но се счита, че в Русия е широко разпространена идеята  църквите да се ситуират  в стари жп вагони. Може да Ви звучи като модерно явление, но минали проучвания твърдят, че някои от този вид църкви са се появили в Русия още с навлизането на железницата.

  Църквата на скалата, Грузия

Разположена в Грузия, тази уникална църква се намира на върха на скалиста формация, която е с височина 39 метра. Грузински монах е живял в църквата около 20 години. Счита се, че църквата, разположена нависоко, е построена в периода между 6-ти и 8-ми век и има езически корени – като символ на изобилие за някой забравен бог.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 3269 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност