ИДЕИ ЗА ЖЕНИТЕ… и не само: Gordon Ramsay`s lava cake/ Шоколадовата лава – изкушението на Гордън Рамзи

9
Добави коментар

Този десерт дойде внезапно. Не че го чувам за пръв път. Виждала съм го безброй пъти, но все не оставаше време да му отделя внимание. А той е толкова специален, изкушаващ сетивата, шоколадов, неустоим, неповторим, че непременно си заслужава необходимото внимание. Внезапните и неочаквани неща са най – вълнуващи! Така се случи и с тази шоколадова лава, която веднага заема челни позиции в моите кулинарни попадения. Срещата ни с Гордън Рамзи беше неочаквана, докато прелиствах страниците на списанието „Good food“. Как е оцеляло, та чак от декември 2008 година? Дори не знам как е попаднало в къщи. Прелистих го преди да отиде по предназначение и попаднах на рецептата. А този Рамзи го чувам за пръв път. Вероятно е голям корифей в кулинарията, защото така подробно е обяснил, та даже и онагледил, че трябва да си много непохватен в ръцете, за да не изпълниш стъпка по стъпка указанията му и да се получи нещо наистина отлично като десерт. Даже накрая дава и съвети на топ – готвача, които подчертах разбира се. 

Нека не ми се сърдят моите приятелки от кулинарните блогове, които много внимателно следя, че не знам кой е Гордън Рамзи. Може някой да го е правил и то по – добре от мене, но това е моята лава, в която се влюбихме завинаги. Тя е за „шоколитици“  или шоко – маняци като нас и остава завинаги като предпочитан десерт. Кой ли не го прави вече в „Черешката на тортата“, защо да не го направя и аз? Да не мислите, че веднага запретнах ръкави! Не, необходима беше настройка, „отлежаване“, обмисляне и момента дойде. Спазих стриктно указанията на великия Гордън, като ги направих и замразих. Никой не посмя да пипа и да пита, след предупреждението, че първо ще има снимки, а после ще следва дегустацията!

Оказа се, че това не е толкова сложен десерт, нито висш пилотаж в кулинарията, поне за мене. Има толкова други сложни и трудоемки десерти, които отнемат по няколко часа. Ето защо го сервират толкова в ресторантите, защото можеш да го направиш предварително, да го замразиш и да го изпечеш, когато ти е необходим само за няколко минути. Подходящ е за внезапни гости, дамско парти и за всеки момент без десерт в къщи. 

Препоръчвам го горещо на тези, които също като мене не са намерили необходимата смелост да го направят до сега. И ако някой все пак иска да пробва, ето и рецептата на Гордън Рамзи, която дори имах смелостта малко да редактирам:
200 гр.натурален шоколад
200 гр.масло
140 гр.захар
40 гр.брашно
4 яйца / от свободно отглеждани кокошки /!
Еднократните форми за мъфини намазах с четка с масло и поръсих с какао. Разбъркват се яйцата със захарта, добавя се брашното. И към тази смес се добавя на няколко пъти разтопения на водна баня шоколад с маслото / предварително леко охладени /. Това е цялата философия, лесно, бързо и удобно за съвременната забързана жена и домакиня. Пекат се на 200 градуса за 10-12 минути, направо извадени от камерата. Оформяте по Ваш вкус, със стръкче прясна мента, с ягоди, с топка ванилов сладолед или както препоръчва Гордън с карамелов сос!  Непременно ще попитам чичко Google кой е този Рамзи!

Това е шоколадовия фондан, шоколадовата лава, шоколадовото изкушение, на което се наслаждават толкова хора по целия свят. Брей и аз „открих Америка“ или топлата вода?…