Как да поддържаме постоянна

18
Добави коментар
mikeramm
mikeramm

Човек си търси нова работа не само в дни на рецесия и криза (леко преувеличена) като днешните, а и когато е тръгнал напред по пътя на своето кариерно развитие и е решил да предприеме следващата стъпка. Въпросът е дали сме достатъчно добре подготвени за това?

Във времената на претрупаност от информация, за да намериш най-подходящата за себе си работа, трябва да бъдеш лесно откриваем, да се отличаваш от другите и да правиш впечатление. Затова е необходимо да се поддържа “кариерна готовност” – нещо, подобно на бойната готовност, която се поддържа в армията.

Да си намериш добра работа, е късмет.

казват някои. Аз казвам:

Късметът идва само при онези, които са подготвени за него.

Затова ви представям няколко съвета, които ще ви помогнат да поддържате вашата кариерна готовност и когато пред вас изскочи подходящата възможност, да можете да я сграбчите веднага.

1. Поддържайте постоянни връзки с колеги, приятели и влиятелни хора в бизнеса (Networking).

Често, претоварени с работа, изпадаме в състояние на изолация от околния свят. Постоянно сме в състезание с времето и ограничаваме всякакви “излишни” дейности, освен тези, пряко свързани с конкретната ни задача. В такива моменти най-често страдат контактите ни. И когато успеем най-сетне да вдигнем глава от работата, се оказва, че имаме приятели и познати, с които не сме се чували по няколко години.

Това е голям проблем, защото нашите връзки и контакти са нашите най-добри “промоутъри” за нова работа. Светът на бизнеса винаги предпочита да назначи кандидат, който е препоръчан от някого и този някой гарантира за неговата лоялност.

Нашата мрежа от контакти е безценна не само с това, че са първите хора, на които трябва да се обадим, когато решим да си търсим нова работа, но и те са хората, които ще се сетят за нас, когато пред тях се появи някаква нова възможност.

2. Поддържайте в актуалност вашето CV.

Когато човек се задържи по-дълго време в една фирма, той обикновено забравя да поддържа автобиографията си в актуалност. Някои даже забравят къде си държат файла и напълно го изгубват. Това е голяма грешка. Вашето CV трябва постоянно да бъде осъвременявано, за да можете веднага да го изпратите, ако се появи интересна оферта за работа.

От друга страна, по-добре е да описвате различните проекти, с които се занимавате, в момента, когато са актуални, отколкото няколко години по-късно, когато спомените ви са избледнели и може да забравите важни подробности.

3. Инвестирайте в знания.

Дългото служене на едно място създава илюзията, че сме стигнали своя връх. Усещането за незаменимост, обаче, има две страни. Може наистина да сте толкова ценен на сегашната си позиция, че никой друг да не може да върши вашата работа, но от друга страна, може за нищо друго да не ставате. Единственият начин да избягате от този капан, е постоянно да трупате нови знания и умения.

Четете книги, сайтове и блогове, посветени на вашата професия. Участвайте в живота на професионални организации. Посещавайте професионални обучения.

Не разчитайте само на добрата воля на вашия работодател – бъдете и вие активната страна! Ако вашите професионални знания и умения за на високо ниво, вие винаги ще можете да си намерите добра работа. Затова вашето обучение е и ваша отговорност. Не я изпускайте, ако искате да успеете!

4. YourName.com

Създайте свое присъствие в интернет. Днес интернет е мястото, където се обменя най-много и най-качествена информация. Вие сте уникална личност и трябва да покажете на света, че ви има. Едно от нещата, които човек трябва да направи, е да създаде собствен сайт и да участва активно в социалните мрежи в интернет.

Вашето интернет присъствие не само ще спомогне за по-лесното ви намиране от работодателите, но и ще им покаже, че сте човек със собствена визия, принципи и способности – нещо, което интелигентните работодатели ценят високо. А вие искате да работите за интелигентни хора, нали?

Гласувайте за тази статия в Svejo.net:

Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.