Красотата на селските къщи

10
Добави коментар

Красотата на селските къщи

16.05.2012 Публикувавано от: Art Senses

Къщи

Замисляли ли сте се, че ако разполагате със спокойно място извън града, сред красив пейзаж и спокойна атмосфера, можете да построите вила, изградена в стила на старите селски къщи. Те напомнят за времето, когато хората на село са прекарвали ежедневно на полето и единственото удоволствие в края на деня е да се приберат в топлия си уютен дом. Съобразена с природата и местността, може да бъде изградена изцяло с естествени материали, следвайки старите технологии. Този начин на строителство е пример за естествена вентилация и същевременно надежност и стабилност.

Единият вариант е дървена къща изградена по старите технологии. Използват се цели борови трупи покрити с дъски. За да е здрав и добре защитен, дървения материал се събира в подходящ момент – зимата, когато дървото “спи” и след отсичането му то е по-плътно и здраво. Обработва се със специален разтвор. И до днес съществуват дървени греди на над 100 години, които не гният и не са нападнати от дървояди.

Друг много разпространен метод за строителство в миналото е каменна къща. Най-често каменни къщи се строят в планинските райони. Каменният зид има значителна дебелина, понякога може да достигне и метър. Могат да се използват хоризонтални дървени пояси, които оформят вратите и прозорците и към които да бъдат прикрепени подпорите на външните елементи. Зидът се изпълнява от речен камък свързан с глина, а днес глината се замества с хоросан или разтвор от цимент и пясък.

И трети метод за изграждане на селска къща е кирпичената къща. Зидът се прави от непечени тухли (смес от пясъчна глина и смляна слама). Рядко достига до два етажа.  Дървен скелет служи за гръбнак на стената и се сглобява по определен начин. Състои се от два вида греди: главни и второстепенни (разпределителни). Главните греди са конструктивни и имат носеща функция. Второстепенните греди се поставят вертикално и се запълват с различна смес (кирпич, тухла или камък).

По този начин и следвайки технологиите на старите майстори, можете да изградите с малко средства  прекрасна, съобразена с природата селска къща.