Йо-йо ефект на диетите

6
Добави коментар
vpm
vpm

Йо-йо ефект е цикъл, при който се редуват загуба и покачване на телесно тегло. “Йо-йо” идва от името на финландска играчка, която се движи нагоре–надолу. Когато йо-йо ефектът е резултат от диета, се нарича йо-йо диета.

Йо-йо ефект – същност
Терминът “йо-йо ефект” е въведен през 1977 г от американския професор Кели Броунел. Според него, при отслабване с над 9 кг за три месеца, вероятността от възвръщане на свалените килограми в следващите три месеца е приблизително 60%. А след още три месеца, специалистът прогнозира качване на около 4,7 килограма. Най-критични след бързо отслабване са първите 21 дни, последвани от още 46 дни за привикване на организма към новото тегло.

Понякога йо-йо ефектът се изразява в сваляне, последвано от качване на няколко килограма. Понякога, обаче,  качването е над 20 кг и вече е изключително нездравословно. Дори в края на цикъла да няма покачване на килограми, йо-йо ефектът винаги е съпътстван от увеличаване на мастната тъкан в организма и повишава рисковете за здравето.  

Йо-йо ефект – причини

Най-честата причина за йо-йо ефект е спазването на небалансирана диета, като гладуване, монодиета, нискокалорична диета или на друг драстичен режим на отслабване. Т.нар. “лечебно гладуване” никак не е лечебно, когато се извършва без лекарско наблюдение.

Рискът от връщане на килограмите след захранване е много голям, а недостигът на жизненоважни хранителни вещества може да предизвика различни здравословни проблеми.

При склонните към орторексично поведение (мания за здравословно хранене), също често настъпва йо-йо ефект.  

Йо-йо ефект – вреди и крие рискове за здравето
Експертите са единодушни, че йо-йо ефектът е не по-малко вреден за организма от наднорменото тегло, т.е. рязко отслабване ще навлечете на здравето ви не по-малко неприятности от затлъстяването. Отделените токсични разградни продукти на стопените мазнини,  а да бъдат изхвърлени с урината, натоварват отделителната системема (бъбреците). Ако килограмите се върнат, повторното изхвърляне на токсични вещества, би затруднило работата на  черния дроб и бъбреците и крие здравословни рискове.

Йо-йо ефектът води също до загуба на мускулна маса, депресивни състояния, увеличава риска от диабет, забавя метаболизма и т.н. Затова, по-добре да не стартирате да отслабвате, ако не сте сигурни в себе си и в диетолога си, дали ще задържите ниските килограми. 

Бай, бай, йо-йо ефект! За да отслабнете здравословно, да запазите постигнатото тегло и да избегнете йо-йо ефекта, спазвайте следните правила:

Никога не започвайте да гладувате внезапно. Не може просто да спрете да се храните и да преминете предимно на течности и плодове, с идеята да се отървете бързо от натрупаните мазнини. Всъщност това, което ще постигнете е загуба на мускулна маса, което е изключително нездравословно.
 
Здравословната диета е балансирана и менюто трябва да включва всички жизненонеобходими хранителни вещества – белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали.
 Двигателната активност е много ефективен и полезен начин за смъкване на килограми и изгаряне на мазнини. Упражненията са задължителна част от здравословната програма за отслабване. Колкото и полезно да се храните, ако не повишите физическата си активност,  резултатите ще бъдат колебливи. Отслабвате видимо, но отслабва и имунната ви система. Изглеждате слаби, но и се чувствате слаби. Фитнес тренировки 3 пъти седмично, ходене с бърз ход пеша, йога и пилатес упражнения, практикуване на любим спорт по 30 – 60 минути/дневно са добри начини за повишаване на физическата активност.
 
За да е здравословно отслабването, помнете, че: Хранителните навици трябва да се променят  трайно, а след редукцията на излишните килограми трябва да ги задържите на ниското ниво, като най-добрият начин за това задържане е, да преминете към балансирано хранене, което да спазвате цял живот.    
 

Консултант: Доц. д-р Донка Байкова, д.м. – специалист по Хранене и диететика

31.03.2009/Биляна Божилова