Затлъстяване и диабет тип 2

4
Добави коментар
VitaBread
VitaBread

Диабетът е хронично болестно състояние, при което има недостиг или резистентност към хормона инсулин, който контролира пропускането на глюкозата в клетките за захранването им с енергия. Основен признак за диабета е, че глюкозата в кръвта не може да бъде поддържана в нормалните й граници. Тези граници зависят от индивидуалността на човека, от неговата диета и други фактори, като за нормални стойности се считат тези от около 4.0 до 6.4 милимола на литър. Стойности над 10 mmol/L, са вече доста сериозни. Диабетът е много разпространено заболяване. Нерегистрираните диабетици у нас се оценяват на около 400-500 хиляди. Диабетът се нуждае от сериозен Контрол.

Хората в напреднала възраст трябва да внимават за нивото на кръвната захар, но обикновено не им се обяснява за смъртоносния фактор, който свързва затлъстяването и диабета – възпалението.!
Мастните клетки генерират възпалителни продукти. Излишните мастни тъкани изпълват тялото с тези вредни сигнални молекули, даващи началото на патологични процеси в други телесни тъкани, нарушавайки реакцията им към инсулина и лептина и разрушавайки тяхната способност за правилно метаболизиране на захарите, мазнините и протеина.
Основната част от лептина циркулиращ в човешкото тяло се произвежда от мастната тъкан и само минимални количества се секретират от епителните клетки на стомаха и плацентата. Количеството на лептин в тялото се увеличава с увеличаване на мастната тъкан в тялото. Ако следваме простата логика ще забележим, че лептинът е хормон с чисто регулаторен механизъм: Колкото по-дебели ставаме, толкова неговите нива в кръвта се повишават и нашият апетит се потиска. Това обаче е вярно донякъде.
На практика, с трупането на излишни килограми човешкият мозък става много по-малко чувствителен към лептин и това затруднява неговата функция.

Обикновено (под 30-35 години)- Диабет тип I започва обикновено с жажда, неутолим глад, сухота в устата, често уриниране на големи количества урина – до 2 и повече литра на денонощие. Болните обикновено измършавяват, губят сили, имат склонност към гнойни заболявания на кожата и общи инфекции. При липса на подходящо лечение, заболяването има непрекъснат ход към влошаване и дава много и тежки усложнения.

Диабетът на зрялата възраст- тип II се проявява по-скоро след 40-годишна възраст. Той започва често незабележимо, с нехарактерни оплаквания – слабост, лесна умора. Жажда и често уриниране може да има или да липсват. Теглото се запазва, или намалява, а понякога се увеличава. Заболяването се открива при изследване на урината или кръвта по друг повод или при развитие на усложнения. Лошо е, ако се съпровожда с кетоацидоза. В такъв случай е необходимо болнично лечение задължително!

Диабетът може да увреди почти всички органи и системи. Тези увреждания обикновено се развиват през по-късните етапи на заболяването, но могат да се наблюдават и в самото начало (особено у млади диабетици). Сравнително най-чести са уврежданията са кръвоносните съдове. Приема се, че тези увреждания обуславят повечето от диабетните нарушения. Могат да се наблюдават и тежки увреждания на нервната система – възпаления на нервите в коренчетата на гръбначния мозък (неврит, радикулит), проявяващ се със силни болка, нарушения на чувствителността, а понякога и нарушения на движенията на долните крайници -полиневропатия. Задължителни изследвания, електромиография и др. Прием на алфалипоева киселина или тиоктацит – консултация с невролог!

У по-възрастните диабетици понякога се наблюдават и нарушения на мозъчната дейност, подобни на тези при атеросклерозата – отслабване на паметта, промени в характера, потиснатост и раздразнителност. Увреждат се и сетивните органи. Особено често и тежко се увреждат очите и т.н. Внимание към сърце, дробове, бъбреци. Прегледайте и щитовидната си жлеза.

Поглъщайте по-малко храна въобще и въглехидрати. С цялостна промяна на начина ни на живот и хранене и физическа активност може да постигнем дори по-добри резултати в лечението в сравнение с използването на лекарства.

Хранене и насоки:

А. Шушулките на боба се препоръчват при диабет. Имат и добро диуретично действие. Приема се като отвара: 15-20 грама бобови шушулки се варят в един литър вода в продължение на три часа. След като изстине, се прецежда и се пие на глътки. На ден се приема по половин литър отвара.

Б. 1 с. л. пшеничени трици се смесват вечер с 200 г кисело мляко. Престоява през нощта и се консумира сутрин на гладно.

С. Едно индийско орехче се настъргва и се залива с преварена или минерална вода в детско бурканче. Затваря се и престоява 6 дни. На седмия ден се прецежда, затопля се, прибавя се 1 лист индрише или 1 ч. л. босилек и се изпива сутрин на гладно.
Тази рецепта е за по-тежки случаи на диабет. Необходимо е да се спазва предписаната от лекуващия лекар диета и често да се следи нивото на захарта в организма.!!!

Д. Куркума. За стабилизиране на нивото на кръвната захар се препоръчва да се приемат по 2 щипки куркума, три пъти на ден, 5 минути преди хранене.

Примерно меню и важни храни:

• Черен / пълнозърнест хляб – 200-300 гр. на ден.
• Cyпa от зеленчуци – 2-3 пъти в седмицата.
• Телешко или птиче филе -100 гр. например през ден или два.
• Риба, която няма тлъстини, във варен или в задушен вид до 2-3 пъти седмично. Зеленчуци и листни салати (марули, зеле, спанак, краставици, домати, тиквички, картофи, цвекло и моркови) във варен или суров вид. Изключително полезно е и киселото зеле.
• Гарнитури от бобови изделия в умерено количество и не повече от веднъж седмично.
• Яйца – не повече от две седмично.
• Кисели и кисело-сладки плодове и ябълки, портокали, лимони, червено грозде и др.) -до 200 гр. на ден в суров вид, във вид на компоти или на сокове. Сладки плодове – с разрешение на лекар.
• Кисело-млечни продукти – 1-2 чаши на ден айран, от 50 до 200 гр. извара.
• Чай с мляко, слабо кафе, доматен сок, плодово-зеленчукови сокове и плодове от кисели сортове, могат да се приемат всеки ден, но не прекалявайте.

Въглехидрати
Въглехидратите са важни за контролирането на диабет с диета, тъй като играят роля за запазване на нивото на кръвната захар. Трябва да се включат зърнени храни, боб и др. Това включва и хляб, пълнозърнести храни, кафяв ориз и картофи. Без да се прекалява!
Пресни плодове и зеленчуци
Важно е да се включват много пресни плодове и зеленчуци в диетата. Пробвайте да ядете различни плодове и зеленчуци, докато не намерите тези, които искате да включите във вашата диета.

Млечни и месни продукти
Трябва да се консумират по-малко млечни и месни продукти. Когато ядете млечни и месни продукти, трябва да изберете тези с ниско съдържание на мазнини. Рибата и пилешкото месо винаги е по-добре от червеното месо, независимо дали имате диабет или не.

Захар и мазнини
Захарта и мазнините трябва да се избягват. Може да ви изглежда трудно ограничаването на захарта и мазнините, но ще свикнете с новия начин на хранене, защото това е просто един навик. Не използвайте захар в кафето и чая. Избягвайте сладки напитки, както и безалкохолни напитки. Използвайте по-малко маргарин за вашите сандвичи. Използвайте по-малко мазнини докато готвите.

Хранете се здравословно! Бъдете физически активни, доколкото е възможно! Ходете!