Защо не ми се прави секс?

45
Добави коментар
biliana
biliana

Напоследък си задавате въпроса „Защо не ми се прави секс?! “ и не изпитвате никакво желание да бъдете интимни със своя партньор.

Около 40% от жените се оплакват от понижено либидо в някаква част от своя живот. Според учени в Чикагския университет, при 33 % от жените между 18 и 59 годишна възраст има понижени желание за секс.

Причините за тази липса на желание за секс могат да бъдат различни. Установено е, че хората на около двадесет годишна възраст правят средно по 112 пъти секс годишно, на тридесет години броят намалява на 86 пъти, а след четиридесет – те вече са 69 пъти.

По принцип с напредването на възрастта, понижаването на сексуалната активност е напълно нормално. Има моменти обаче, когато либидото се понижава без видима причина, и това може да доведе до проблем с партньора, който ще се почувства нежелан.

Най-честият фактор, който се отразява на намаляване на сексуалното желание, това е умората. Ежедневно човек е подложен на голям психически и физически стрес, което неимоверно се отразява на сексуалния живот.
Друг основен фактор е безсънието. Доста често ежедневния стрес, депресията и тревожността се отразяват повече на жените, които по-трудно от мъжете успяват да достигнат оргазъм.

Ефект върху либидото оказват някои медикаменти, които се налага да приемаме, особено тези срещу депресия. Самите силни емоции, преживени през деня също дават своето отражение.

Сексуалното желание се повлиява и от контрацептивите, тъй като те са хормонални хапчета и влияят върху нивото на тестостерон в организма, като в същото време повишават нивата на естроген. Либидото намалява, когато тези два хормона се свържат

Самото физическо състояние, като определени заболявания – например диабет, също водят до намаляване на сексуалното желание.