Свободен вход за Нощта на музеите

7
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днешното, осмо поред, издание в България на Нощта на музеите и галериите ще оживи градските пространства около местата за култура, изкуство и наука, които иначе рядко посещаваме. Причината е, че днес можем да ги посетим напълно безплатно. В България общо 13 национални, 29 регионални и 22 общински музея участват в инициативата.   

В бургаската нощ на музеите БАН ще гостува в Историческата експозиция на ул. “Лермонтов” 31, със своя изложба – „1100 години от Успението на Св. Наум Охридски”.Българският светец-просветител е един от най-близките Кирило-Методиеви ученици, наречен “светилник на българите”. Заедно с Климент Охридски той е сред създателите на Плиско-Преславското, а след 893 година и на Охридското културни средища.

Изложбата представя средновековните книжовни извори и изображения от старинни църкви и манастири. Добре застъпена е темата за съвременното осмисляне на култа към светеца, довело до изграждането през XX и XXI век на църкви, носещи неговото име.Изложбата ще бъде открита в 18:00ч., непосредствено след началото на Нощта на музеите. Специални гости ще бъдат акад. Никола Съботинов и проф. Славия Баралиева от БАН.  

Подаръци изненади ще има за тези, които посетят всички столични музеи и галерии тази вечер, съобщиха организаторите. Ще има и безплатен превоз до Националния исторически музей /НИМ/ и други по-отдалечени музеи – по желание на посетителите. Колите ще тръгват от Виваком арт хол /бившата Телефонна палата/.

Зрителите ще имат достъп до постоянните и временните експозиции на музеите и галериите и до нови изложби, които ще бъдат открити специално за събитието. Между тях са “Ранни творби на Кристо” – от студентските години на художника, когато още е Христо Явашев, и “Виетнамска лакова живопис” – в Националната галерия за чуждестранно изкуство /НГЧИ/, картини на Хубен Черкелов, някои от които представени на Венецианското биенале-2011, във фоайето с черен мрамор в МВнР – пространство, до което за първи път посетители ще имат достъп, “Антарктида – българската ледена приказка”, “Древните столици на България” и инсталацията “Secular Perception” на младия артист Стефан Карчев в НИМ.Класически, фолклорни, поп и джаз концерти, театрални спектакли за малки и големи са сред забавленията, които очакват нощните посетители на музеите и галериите.

Между специалните атракции са химическо представление – “запазена марка” на Националния политехнически музей, рицарски дуели и огнено шоу в Националния военноисторически музей, рисуване със светлина в Софийската градска художествена галерия и Алея на хартиените чудеса – до галерията, в Градската градина. В НГЧИ посетителите ще играят китайската игра Го и ще наблюдават демонстрации на калиграфия, икебана и кодо /съчетание на аромати/, с които японският художник Кихачиро Нишиура ще представи откритата си преди дни изложба. Пълната програма е на сайта www.nuitdesmusees.culture.fr.