Комисар Илия Пулов: Подземен бос се крие на изкуствен остров в Персийския залив

1
Добави коментар

Комисар Илия Пулов СНИМКА: Йордан Симeонов

С комисар Илия Пулов разговаря Блага Георгиева

– Комисар Пулов, колко български бандити бегълци се издирват по света?

– Към момента малко над 500 българи се издирват с европейска заповед за арест или червен бюлетин на Интерпол, за да бъдат задържани и екстрадирани за различни престъпления. Три са категориите лица, които биват издирвани. Това са обвиняеми, подсъдими и вече осъдени. Обявяването става чрез Шенгенската информационна система (ШИС) и чрез канала на Интерпол. Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ на МВР е единна точка за контакт във връзка с международната издирвателна дейност. Голяма част от бегълците са обявени за издирване и чрез двете системи защото знаете, че по ШИС тези хора се търсят само в страните от Шенген, а когато са подадени през Интерпол, се издирват в 190 държави.

– Христофорос Аманатидис-Таки ли е първият българин, арестуван в Дубай след издирване чрез Интерпол?

– Да, това е първият случай. Но имаме арестуван в България чужд гражданин, който е бил екстрадиран при подобна процедура за Саудитска Арабия. Затова смятаме, че въпреки липсата на договор за правна помощ няма пречка Аманатидис да бъде върнат у нас.

– Може ли да разкажете малко повече за ареста на Таки, твърдеше се, че е задържан в луксозен хотел?

– Истината е друга, но за съжаление няма как да споделя тази информация, защото тече екстрадиционната процедура и не трябва да коментираме ареста, преди да приключи тя. Мога да потвърдя, че не се е предал. Той е бил локализиран, наблюдаван и после задържан.

– Другите актуални бегълци от последните дни са Ангел Христов и Пламен Галев – т.нар. Братя Галеви. Има ли вече информация къде се намират?

– Както във всеки случай, така и за тях, при обявяването им за международно издирване сме изпратили снимки на лицата, пръстовите им отпечатъци и лични данни. Когато има сведения, че бегълците могат да са въоръжени и опасни, се подава и тази информация. Ако има данни за евентуална дестинация, в която ще се насочи беглецът, това също се предава като информация на партньорските служби. Правим всичко възможно двамата осъдени дупничани да бъдат открити.

– Къде бягат българските бандити, когато искат да се укрият от правораздавателните органи у нас?

– Няма определена дестинация, която да е предпочитана. Мога да ви кажа кои са страните, в които има най-много задържани българи през 2011 г. На първо място това е Германия, където имаме 50 открити бегълци, следва Испания с 44 задържани и Гърция – с 43-ма. Това, разбира се, не означава, че тези страни са предпочитаните дестинации, а е пример за това, че немската правоохранителна система работи добре.

– От години се разнася митът, че в Република Южна Африка има цяла улица с къщи на наши престъпници, избягали от правосъдие у нас, вие имате ли данни за българи, които да се крият в тази африканска държава?

– Нямаме установени наши граждани в последните години, освен публично известния случай на Веска Меджидиева. На практика се оказва, че бягството в Южна Африка е мит у нас.

С РЮА нямаме споразумение за екстрадиция, но тя членува в Интерпол, което значи, че можем да си предаваме лица на принципа на взаимност, както е и в случая с Дубай.

 Какви по-екзотични дестинации избират нашите бандити?

– През миналата година 29 българи бяха арестувани в Латинска Америка, които са били част от банди за наркотрафик и са били задържани в Перу, Бразилия, Аржентина и Еквадор. Имаме няколко случая и на задържани българи за скимиране и източване на чужди банкови карти в Мексико и остров Агуила, който се намира в Карибския басейн.

– А българските престъпни босове, които вече са натрупали милиони, къде си харчат парите?

– Освен засечените в Латинска Америка българи имаме случай с хора от по-високите етажи на престъпния свят, които са си купили къща на голям изкуствен остров в района на Персийския залив. Но не мога да ви кажа нищо по-конкретно.

– Сред по-емблематичните имена в подземния свят, които от години са избягали, е и Николай Маринов-Малкия Маргин, има ли данни къде се намира?

– Издирва се и в Европа, и по света от няколко години. Цялата информация, която получаваме по случая, я предоставяме на компетентните служби.

– От кои държави се издирват най-много българи и за какви престъпления?

– Най-много наши граждани издирва Франция. Най-често за арест и екстрадиция заради трафик на хора. Наркотрафик, източване на банкови карти и фалшифициране на пари са престъпленията, за които също често чужди държави търсят българи. На първите места по брой обявени за издирване българи са още Германия, Испания, Белгия и Италия. Извън Европа най-много са случаите, в които от САЩ издирват за измами.

– Има ли определен профил на бандитите бегълци?

– По наши наблюдения мога да кажа, че средната възраст на хората, които издирваме в чужбина за извършени престъпления в България, е 34 години. Възрастта на издирваните пада все повече, като интересното е, че пък образователният ценз на бегълците се покачва.

– Това значи, че повечето са висшисти?

– Да, все по-голяма част от тях имат висше образование, а при българите, издирвани за скиминг и източване на банкови карти, средната възраст е под 30 г.

– Колко са задържаните чужди бандити у нас?

– През миналата година на наша територия са арестувани 35 издирвани чрез Шенгенската информационна система, и 12 издирвани от Интерпол чужденци. Над 300 са българските граждани, арестувани у нас, за които също е имало издадена европейска заповед за арест. Доверието към българската правоохранителна система, довело до включването на България към ШИС от края на 2010 г., създаде предпоставки за тройно увеличение на ефективността на МВР по задържане на издирвани лица. Например в България преди ШИС са задържани около 100 издирвани лица за година.

– Кои са най-опасните престъпници, задържани в България през последната година?

– През м.г. най-сериозната престъпна група, която бе локализирана и арестувана у нас, бяха т.нар. гръцки Нагли. Това е банда, занимавала се с отвличане срещу откуп в южната ни съседка. Четиримата албански граждани бяха заподозрени в отвличане, вземане на заложник, организиран грабеж и изнудване, като по този начин те са прибрали 1 400 000 евро.

Това беше една много успешна операция. Преди месеци на румънските власти предадохме чужд гражданин, който се издирваше за източване на ДДС за около 60 млн. евро.

Пак през 2011 г. имаме случаи и на задържани у нас бегълци, които са издирвани за участие в терористични мрежи или пък са организатори на трафик на големи количества наркотици.

– Българи или чужденци са арестуваните за връзка с международен тероризъм? Колко са тези хора и каква е била тяхната дейност у нас?

– През миналата година са арестувани и български и чужди граждани. Според данните, които сме получили, част от тях са били пряко свързани с участие в терористични атентати като взривове и убийства.

Други са се занимавали с финансиране на тази дейност или логистически са подпомагали терористична организация. Тези хора се издирваха от различни европейски страни. След ареста им са предадени на чуждите власти.

– Какви са различните бюлетини, с които Интерпол търси хора?

– Международната полицейска организация издирва хора с 8 различни цветове бюлетини. С най-популярния червен бюлетин се издирват обвиняеми, подсъдими или осъдени хора, които да бъдат арестувани и екстрадирани.

С жълтия бюлетин се търсят безследно изчезнали лица за да бъде установено местонахождението им. Със син цвят се обявяват заподозрени или обвинени в извършване на престъпления хора, на които трябва да се установи местонахождението.

Със син цвят се издирват и свидетели.

– Предавате ли оперативна информация за български престъпни банди, за които няма достатъчно доказателства събрани у нас, но могат да действат в чужди държави?

– Да, със зеления бюлетин се предоставят данни в останалите 190 държави за хора, които са извършвали престъпления и има вероятност да извършат отново такива в други страни. В тази информация се предоставят данни и за т.нар. modus operandi (бел. ред. – начин на действие) на съответната престъпна дейност.

Черният бюлетин се издава, когато целта е идентифициране на труп с неустановена самоличност.

– С какъв бюлетин се издирват терористи?

– Имаме и специален бюлетин на ООН, който се издава от Генералния секретариат на ООН за лица, членове на терористични организации, свързани с „Ал Кайда“ и талибаните. С този документ се налагат и санкции за оръжейно ембарго, запор на авоари или забрана за пътуване, например на членове на „Ал Кайда“ или други терористични организации.

Оранжев бюлетин се издава при данни за възможни заплахи от оръжия, бомби и други опасни материали, а с лилав документ се предоставя информация за начина на действие на сериозни престъпни банди.

– Интерпол издирва и безследно изчезнали деца и възрастни, колко са били открити в последната година?

– Само за миналата година в чужбина са намерени 52-ма безследно изчезнали българи. На наша територия имаме открити 97 души, обявени за безследно изчезнали от други държави. От началото на т.г. има открити 13 българи, а у нас 14 чужденци.

Като добър пример за незабавна реакция и успешен край беше един случай от последните седмици с Кипър. Установихме контакт с властите там по повод отвличането на 14-годишно момиче от близък на неговата майка в Кипър.

– Намерихте ли изчезналото дете?

– Само за едно денонощие, след като беше подаден до нас сигнал от България, успяхме да открием момиченцето в Кипър и да го поставим под закрила, а малко по-късно то бе върнато при баща си в България. Друг успешен случай с добър край бе по сигнал за безследно изчезнало момиче, на 25 г., вероятно жертва на трафик на хора. Имахме информация, че то се намира в Холандия или Франция. Веднага се свързахме с колегите там. Момичето беше открито в безпомощно състояние на бензиностанция в Холандия, без документи и без никакви лични вещи със себе си. Веднага успяхме чрез холандските власти да го настаним в защитено заведение и очакваме до две седмици чрез международна агенция за закрила на жертвите на трафик пострадалата млада жена да бъде върната у нас.

– Какво друго намирате чрез Шенгенската информационна система?

– Към момента в ШИС са въведени над 40 млн. различни записи и сигнали за издирвани лица и вещи, от тях около 1 млн. са за търсени хора. Останалите са за изчезнали документи, коли, банкноти. Очакваме през 2013 г. тези записи рязко да се увеличат, тъй като в ШИС ще започнат да се издирват всички откраднати кредитни карти, огромен брой техника, плавателни съдове, контейнери и т.н. Очакваме записите да станат 70 млн. А само за миналата година, благодарение на това, че работим с ШИС, на територията на България са задържани 890 автомобила, обявени за откраднати. В страните от Шенген са отркити 170 наши автомобила.

ВИЗИТКА

– Магистър по Право, завършил е и Академията на МВР, специализирал право на ЕС в СУ „Св. Климент Охридски“ – Завършил е академията на ФБР в Куонтико, Вирджиния САЩ, както и Европейския център за изследване на сигурността „Джордж Маршал“ в Германия – В системата на МВР е от 1998 г., бил е контраразузнавач в НСС, после оперативен помощник на главния секретар – От януари 2011 г. е назначен за директор на дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ в МВР – Владее английски, немски, турски и руски – Женен, с едно дете

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти