Най-големия басейн в света

108
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Поемете дълбоко дъх преди да се опитате да преплувате басейна в чилийския курорт Сан Алфонсо дел Мар, защото това е най-голямата изкуствено създадена лагуна в света. Разположен на брега на Тихия океан, на 100 км западно от град Сантяго, басейна привлича тълпи от хора искащи да се потопят в кристално чистата и прозрачна вода. 

Със своите гигантски размери – дължина над 1 км, площ от 7,7 хектара и невероятните 250 000 кубични метра вода лагуната е вписана в Книгата за рекордите на Гинес. За направата и са изразходени близо 1,5 милиарда долара. Компанията, построила съоръжението обаче планира в близко бъдеще строителството на нов басейн в пустинята, до египетския курорт Шарм ел Шейх, който да отнеме първенството на сегашния носител.   

Изкуственото езеро има продълговата форма и поради големината си гостите могат да карат лодки и каяци в него, за да се предвижват из курорта. Водния му капацитет е еквивалент на 6000 стандартни басейна. Температурата на водата се поддържа на 26 градуса, което е с 9 градуса повече от температурата на океанската вода. 

Идеята за създаването на изкуствената лагуна се е зародила още през 1997 година и е на чилийския архитект Фернандо Фишман. Мотивация за реализирането на проекта не липсва и тя е самия океан. Решението да се изгради подобно съоръжение не закъснява, поради огромното замърсяване на водата в района, както и заради големия брой акули край бреговете. 

Мечтата на Фишман обаче не се оказва толкова лесна за осъществяване и отнема години. Уникалния басейн е завършен едва през декември 2006 г. тъй като по-рано същата година неговия създател се сдобива с технология, с която да филтрира и пречиства водата на много по-ниска цена. Новият метод използва една стотна от химикалите, необходими за пречистването на водата с традиционните методи. 

Hobyto.com