С парен локомотив от София до Банкя

9
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

От 24-и май до 3-и юни включително, „Холдинг Български държавни железници” ЕАД ще предостави възможност за пътуване с парен локомотив на всички свои клиенти, които проявяват интерес към ретро подвижния състав. За тази цел ще бъдат пуснати в движение четири влака, които ще се движат между София и Банкя, към чиито композиции ще бъде включен парен локомотив от серия 01.23.

Влаковете ще пътуват в състав от пет второкласни пътнически вагона. Инициативата е организирана с цел да се популяризира историческото наследство на националния железопътен превозвач.   Първият влак от София до Банкя ще заминава от Централна гара София в 10:30 ч. В обратното направление композицията с ретро локомотива ще тръгва от гара Банкя в 11:40 ч.   Вторият влак от София до Банкя ще потегля от Централна гара София в 15:10 ч. В обратната посока влакът ще заминава от гара Банкя в 16:00 ч.  

Цената на билета за пътуване с атракционните влакове, които ще се движат между София и Банкя, ще бъде на стойност 2,50 лв. в едната посока. Билети могат да бъдат закупени от билетните каси на Централна гара София и от гара Банкя.    

Парният локомотив от серия 01.23 е произведен в локомотивната фабрика SLM Winterthur, Швейцария през 1935 г. и е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници. През 1979 г. локомотив 01.23 (последната машина от локомотивите от серия 01) е определен за музеен локомотив и става един от експонатите от музейната колекция „Железопътно наследство”.

По случай 100-годишнината на ЖП тракция и депо София през 1988 г., 01.23 е възстановен като действащ музеен локомотив на БДЖ. На 20-и септември 1989 г. локомотивът обслужва влака „Ориент експрес” при преминаването му през България.   През 2003 г. локомотивът е възстановен отново за движение и към настоящия момент се използва за атракционни, юбилейни и туристически пътувания, както и за участия във филмови продукции.