Миграцията на иглоопашатите скатове (Cownoseray)

124
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Като есенни листа, плаващи в озарените от слънцето води на Мексиканския залив, група златни скатове се отправят на своя поход към по-топли води. Два пъти в годината те мигрират от полуостров Юкатан до Западна Флорида и обратно, като в края на пролетта се отправят на север, а в края на есента – на юг. 

Те се движят на огромни стада от 10 000 екземпляра като всеки един е с размери близо 2 на 2 метра. При това уникално явление повърхността на морето придобива всевъзможни нюанси на златото.

В световните океани има около 70 разновидности на ската, но този тук е Rhinoptera bonasus и има отличителни белези, придавайки му необичаен тъп вид. Но въпреки спокойната си външност, той също е въоръжен с отровния шип, който може да бъде смъртоносен за хората, макар да е предназначен за акулите – основните им врагове.

Жилото, което се намира на опашката на рибата, може да достигне до 15 см дължина и съдържа опияняваща доза отрова. Ужилването обикновено става, когато човек стъпи или плува близо до ската. То може да бъде много болезнено, но рядко е фатално. Иначе прободната сила е голяма и дори може да пробие дървена лодка. Именно така загина и популярният австралиец Стивън Ъруин през 2006 г.   

  Hobyto.com