АНГЛИЙСКА, ИРЛАНДСКА И ШОТЛАНДСКА КУХНЯ | Кулинарни Рецепти

3
Добави коментар
nik4ana
nik4ana

Независимо от факта, че кухнята на всяко средно семейство е оборудвана с модерни уреди – газови печки, микровълнови фурни и фурни с инфрачервени лъчи, и начинът на приготвяне на ястията в Англия е сравнително опростен, вековната кулинарна традиция е запазена и до днес. И досега много ястия с месо и птици, с гъби и специфични подправки, със земна ябълка и др. напомнят за вкуса на римляните. Викингите са въвели консумацията на сушена и солена риба. В някои традиционни ястия в Кент например са включени плодове, предимно череши и сливи,които са типични за този район.Различните традиции и вкус са променили рецептурите в отделните страни на Великобритания. Много интересни кулинарни традиции в Шотландия, Ирландия и Уелс се различават до голяма степен от менюто на англичаните.Най-характерното при англичаните е закуската, която е обилна и разнообразна и включва няколко блюда, особено в празник. Традиционната закуска е пържен бекон и яйца.
В Англия се консумира доста сирене, което се произвежда още от римско време. Най-известно е сиренето „Чедър“. То е и първото, което се произвежда по стандартна рецепта и качеството му не е променено и досега.
Специални тестени изделия (пасти, пай), бульони и специфични сосове се приготвят в цяла Англия по един и същ начин от средните векове до наши дни. Но трудът на домакинята, например при приготвянето на тесто, е вече улеснен, тъй като се продават различни видове готово тесто, включително и замразено.
Националният специалитет на Англия е пържената риба с пържени картофи. Консумират се също много стриди, миди, раци и други морски деликатеси. Широко приложение в Английската кухня намират различните зърнени и бобови продукти като ечемик, царевица, овес, пшеница,боб и др.

VN:F [1.9.22_1171]

Rating: 5.5/10 (2 votes cast)

АНГЛИЙСКА, ИРЛАНДСКА И ШОТЛАНДСКА КУХНЯ, 5.5 out of 10 based on 2 ratings