Топ 10 на “бирените” дестинации в света

49
Добави коментар
yurix
yurix

Туристите, които си падат по кулинарен туризъм обичат да търсят корените на своите любими ястия и напитки. Бирата е любимо питие на много хора по света, за това не случайно е една от иконите на много градове, като Прага и страни (Германия). Разбери кои са най-добрите бирени дестинации в света и по какъв начин могат да те впечатлят.

Сапоро, Япония

Музеят на бирата в Сапоро http://en.wikipedia.org/wiki/Sapporo_Brewery е единственият по рода си в Япония, отворен през 1987 г. Бирата Сапоро е една от най-старите и най-популярни марки бира в страната. Произвежда се в град Сапоро, от 1877 насам , а в момента се произвежда и продава в цял свят. Музеят приветства над 150 000 посетители всяка година, дошли да разгледат интересните експонати или да дегустират от прекрасната бира. Барът и градината на музея са най-популярна атракция в града.

Кингстън, Ямайка

Бирата „Red Stripe” в Ямайка е неприкосновена, почти колкото идолът Боб Марли. Първата Red Stripe е произведена в пивоварна в Съри през 1928 г. като бира, и първоначално е била твърде тежка, за да отговарят на местните предпочитания. Сегашната формулировка Lager за пръв път е произведена през 1938г.Пивоварната предлага много атракции и експонати като другите в списъка.

Долината на река Колорадо, САЩ

Долината на река Колорадо е на път да се сдобие със славата на “бирена долина”, след като в нея бяха създадени многобройни малки пивоварни. Все повече любители на бирата посещават територията между Денвър, Форт Колинз, Логмонт, Боулдър и Голдън, заради уникалните бирени маршрути из местните пивоварни, повечето от които предлагат безплатни дегустации.

Историята на местното пивоварство датира от 1873 г., когато немецът Адол Корс основава малка пивоварна, превърнала се с времето в едно от най-големите независими предприятия за производство на пиво в света – Coors- http://www.coors.com/agegate/  Тук се произвеждат 5,5 млн литра бира дневно, а пивоварната се посещава от 350 хил. души годишно.
Любителите на craft beer – термин, с който се означава бирата, сварена при спазването на всички традиционни канони, могат да посетят една от 120-те пивоварни в щата Колорадо.

Копенхаген, Дания

Основана през 1847 г. Карлсберг – http://www.carlsberg.com/ е една от най-старите пивоварни в скандинавския регион с впечатляваща и завладяваща история. Туристическата обиколка в пивоварната се фокусира върху увлекателната история на Карлсбег. Посетителите могат да се насладят на уникални интерактивни изложби,които ги изпращат на на пътешествие през най-голямата колекция от бирени бутилки в света. Турът включва още и разглеждане на конюшнята и големите Ютланд Дрей коне, по този начин се пресъздават различни минали моменти, когато бирата е била доставяна от коне. В уникалната градина, посетителите могат да видят част от колекцията на Карл Якобсен, Роден и една малка версия на Малката русалка, от 1937.

 Лондон , Великобритания

Английските пъбове са известни по цял свят, но знаехте ли, че в Англия се предлагат над 2000 марки бира? И със сигурност по-голямата част от тях можете да намерите в най-разпространената форма на заведения в страната – пъбът. С оригинална фасада, изпъстрена или с разноцветни капаци на прозорците, или със средновековни мотиви, а защо не и с варварски, кръчмите имат статута на институция. Така че в никакъв случай няма да останеш разочарован от избора на бира.

Къде да отидеш? Едни от най-популярните заведения, дори с историческа стойност, са „Котвата“ (The Anchor), “Мястото на Уитби“(„The Prospect of Whitby“), а защо не и „Бар Наздраве“ (Cheers – вдъхновен от едноимения сериал).

Амстердам , Холандия

Някои хора твърдят, че музеят на Hineken е най-известният музей в света. Посещението на пивоварната е просто задължителна за гостите на холандската столица. Туристическата обиколка на музея трае около 1,5 часа, през които туристите научават всичко за историята на Хайнекен. Освен това, тънкостите в приготвянето на бира, тук са представени по един много забавен начин. Марките ” Heineken”, „ Grolsch и „Amstel” се продават и в България. Вярно, с много по-ниско качество и различен вкус, но все пак – същите. Макар холандското пивоварно производство да е сравнително младо, страната може да се похвали със завидно количество марки бира.
В столицата на Холандия можеш да поседнеш в някой  „coffee shop „ след разтоварващата велообиколка на града и да охладиш душата си с класическата бяла бира Wieckse Witte или пък с „Бавария Премиум“ – (да, въпреки името си – Bavaria Premium, тя е холандска марка).

Брюксел, Белгия

Дори да не ви е известно, е факт – белгийската бира е сред първенците в пивоварното производство. Тя се прави още от Средновековието и днес вече поддържа над 120 пивоварни, в които се прозивеждат над 500 различни марки с всевъзможни цветови и вкусови характеристики – от лека и светла бира през жива бира  (наричана още прясна, защото не е минавала през химичните процеси пречистване и пастьоризиране), до зимна бира (наричана още коледна, защото се произвежда през декември; съдържа повече алкохол, и подправки).

Най-популярната марка белгийска бира, без съмнение, е „ Stella Artois”, но по-добре опитай уникалната Трапистка бира – прозивеждана в едно от шесте трапистки абатства (основани от монашески ордени, напуснали Франция в началото на XIX в.) на Белгия, или марките „De Koninck“ и „Leffe”, например. А в района на Брюксел е разпространено т.нар Брюкселско шампанско – марката „Gueuze“. Повечето марки се продават бутилирани, а чашите са специално подбрани да усетиш по-добре вкуса (като виното).

Мюнхен, Германия

Мюнхен е известен сред много туристи с прословутия „Октоберфест“. За щастие, благодарение на богатата баварска пивоварна култура, за да опиташ една от най-хубавите бири в Европа, не се налага да се съобразяваш програмата си с бирения празник. Из цял Мюнхен и околностите му, са устроени т.нар бирени градини (открити заведения за консумация на храни и бира), където заедно с всевъзможните наденички, печени картофи, ребърца и тестени изделия, можеш да пиеш всякакъв вид висококачествена бира. Коя да си поръчаш? “Augustiner”  – най-старата пивоварна марка,”Spaten”,  „Loewenbrau” и тъмната „Hofbrau”, например.

 Дъблин, Ирландия

Известната пивоварна Сейнт Джеймс, дом на Гинес – http://www.guinness.com/ , е Меката на бирата по света. Тук туристите могат да се насладят на бирен тур в сърцето на големият комплекс на “Гинес”, който продължава да произвежда известната бира денонощно. Любителите на Гинес ще научат много за процеса на производство на бирата. Обиколката предлага шест различни етажа с интересни, интерактивни изложби, включително и такива за образоване на хората за злоупотребата с алкохол и шофирането в нетрезво състояние.

Прага, Чехия

Чехите са най-големите консуматори на бира в света, и една визита до Прага просто не би била пълна без опознаване на тънкостите в пивоварството. Има една чешка поговорка, която гласи ” Където има бира, има и веселба!” и тя обобщава близо хилядолетната история на производството, употребата и доставката на тази пивка течност. Бирата в Чешката република  е сред най-добрите в света, защото условията за отглеждане на хмел за идеални и се предлага традиционен подход. Опитайте я в страната, където тя се е появила и научете много за увлекателната и история. Така например Венцислав, цар на Бохемия през 10-ти век е обезглавявал всеки, изнасял нелегално от страната стръкове хмел. Навремето хората са си правили и бира вкъщи, за домашна употреба и една от най-старите подобни пивоварни “У Флеку” в Прага работи от 1499г.

По време на предстоя си в Прага ще можеш да пиеш на воля от любимата си напитка, която се предлага дори и в закусвалните. В Зетек, който се намира на северозапад от  столицата расте най-добрия и качествен хмел. Там има много празници на бирата, включващи дегустации и състезания по танци. Най-големият сред тези празници е в Пилзен, където през 1842г. е произведено първото светло пиво в света. “Pilsner Urquell” – http://www.pilsnerurquell.com/in . Има и други известни бирени турове в Чехия, включващи Манастирската пивоварна “Страхов” и пивоварната в “Козел”. Музеят на бирата в Пилзен се помещава в средновековна пивоварна и можете да се включите в обиколки с екскурзоводи в старовремски костюми, които имат широки познания за производството на бирата от най-ранни времена .

Ч

<<< Научи как е “Наздраве” на 50 различни езика >>>

А ето как можеш да си поръчаш бира….

Аз съм Адриана – пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея. Latest posts by Адриана (see all)

Подобни записи :

От край време хората дават стаи под наем в жилищата си. Този начин на нощуване е също евтин и мн …
Тайландски супи – взрив от вкусове и невероятно преживяване. Докато ядете някоя от тези супи м …За да узнаеш статуса на своята резервация или да се увериш, че всичко е нормално, ако си купил б …Всяка страна има собствено ядро! – Първата мисъл, която се появява, когато се сетим за тайландск …Уникалните килими представляващи различни карти на мизерстващите райони в центъра на Пекин, с ра …

Категории: Всичко останало, Дестинации |
Етикети: Великобритания, Гастро туризъм, Германия, Дания, Топ 10, Холандия |

Аз съм Адриана – пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея.