Поли Генова и кокера Лана

1
Добави коментар

Минута невнимание и оставате без зарядно за лаптоп. Ако имате заек, би звучало почти в реда на нещата, тъй като животинката често гризе кабели, когато я гледат вкъщи. Това обаче се случва на Поли Генова по вина на 4-месечния кокер. Певицата оставя без надзор компютъра си само за момент, но и толкова стига на малката Лана да прегризе кабела.

Кучето се прочу с изявата си на раздаването на наградите на БГ радио, където стопанката му го завежда, защото няма на кого да го остави. Певицата е убедена, че ще намери новия си апартамент полуразрушен. Точно по тази причина малката отива на концерта и го проспива почти целия.

Лана, кръстена на певицата Лана Дел Рей, е едно от 5-те деца на първото куче на Генова – Рея. Майката е подарък на Поли от най-близките приятели за абитуриентския бал. Появява се в кашон в комплект с диск на Рей Чарлз Оттам идва и името . Първоначално я мислели за момченце. След посещение при ветеринар Рей се превърнал в Рея.

Родителите на Поли изпадат в потрес, когато кокер шпаньолът се появява, защото точно тогава се местят в ново жилище. Първите месеци дори се сърдят на дъщеря си. Убедени са, че тя е накарала приятелите си да го подарят. Освен това по същото време вече имат не един, а три домашни любимци – едно женско и две мъжки котета.

Мъжкарите Чери и Бари, прибрани от улицата, вече не са част от семейството. Единият бяга през терасата, а другият изчезва след обир на апартамента. От триото и до днес единствена остава котката Маца, която е порода египетска мау.

В началото Рея трудно съжителствала с котките. Затова живеят в отделни стаи, докато се научат да се погаждат.

“Намираш животно, водиш го вкъщи, после кой го гледа – ние!” Поли често чува тези думи от родителите си. Поводът е спасено от улицата коте, което тя прибира. То я събужда една нощ с мяукането си и тя тръгва да го търси.

Намира го завряно под една от спрелите пред блока коли и решава да го задържи. Майката на изпълнителката веднага предупреждава дъщеря си, че новодошлият е нейна грижа. Когато обаче Поли се мести да живее сама, не взема котарака със себе си. Кръщава го Рам на известна марка уиски.

Не Поли, а родителите намират кавалер на Рея. Търсят такъв две-три години, но чак тази тя одобрява ухажора си. Явно са завели приятен господин, обяснява певицата, тъй като така и не го е виждала. До последно никой не вярва, че Рея е бременна, но изпълнителката на “На инат” забелязва промяна в поведението на животното, както и изострения му апетит.

Веднага я водят на преглед и ветеринарят вижда на видеозон четири кученца. Поли решава, че ако излязат пет, ще си остави едно. В крайна сметка Рея ражда шест бебета, но едно не оцелява. Генова е извън България, когато кутренцата се появяват на бял свят, но впоследствие разбира, че кокерката й е успяла да роди съвсем сама.

След като Поли се изнася в собствен апартамент, оставя майката на родителите си, но взема дъщерята със себе си. Лана прилича на Рея в детска възраст с тази разлика, че малката напада пантофи, а голямата – маси. И двете обаче късат на парченца хартиените изделия.

На Рея се налагало да остава сама при бабата на певицата като бебе. Там се забавлявала с чоплене на тапети – захапвала краищата и ги дърпала назад. Също обичала да се качва на леглото, въпреки че не било позволено. Дори го напишквала до момента, в който забраната за качване не била отменена. Лана пък наскоро прави на сол една сметка за ток. Така вкарва в приключение собственицата си, защото певицата не знае абонаментния си номер.

Общото между майката и дъщерята е, че и двете не са били потупвани никога. Изключение е само един случай, когато Рея изяжда телефона на стопанката си.

Освен това и двете се радват на постоянно внимание – когато Поли има ангажименти, родителите гледат животните. Преди време обаче се случва така, че няма кой да гледа Рея, докато Поли журира в “Х фактор”, и се налага кучето да остане в гримьорната на собственицата си. Но не за дълго. Докато певицата е на грим минути преди началото, в микрофона Поли чува ясно “А, Рея, какво правиш тук? Не, майка ти не е тук…”.

Генова скача да търси кокерката, но не успява да овладее ситуацията преди ефир. Стилистите я отнасят, а през целия лайв изпълнителката стиска палци кучето да не излезе на сцената. След края на шоуто изпълнителката получава любимката си, овързана с шалове, които всъщност стилистите използвали за импровизирани каишка и повод.

Котките и двете кучета са предшествани от вълнисти папагалчета в ранното детство на Поли. Любимият й Коко бил най-умният от всички. Заради това заслужено бил любимецът на Генова. “Кацаше на рамото ми и седеше на него, докато аз ходех из апартамента”, спомня си тя, макар че е била много малка.

Тъжна е била съдбата обаче на първото куче в дома – Рита. Тя била пясъчно чао-чао, което на 5-6 години развило бъбречна недостатъчност. Не я приспали, защото до последно имали надежда, че ще бъде излекувана.

Тъй като е мечта за певицата да има много животни, преди година получава като подарък тропическа жаба. За съжаление на втория ден изпускат един от котараците в стаята при жабата и впоследствие намират само счупен терариум. Непосредствено след това той се разболява – спира да яде и отслабва видимо. За собствениците става ясно, че котаракът е омел жабата.

Привързват се силно към стопанина си

Английският кокер е описан за първи път през XIV в. от гасконския благородник граф Гастон III дьо Фоа, но официално породата е призната през 1902 г. Тъй като ги внася във Франция от Испания, той ги нарича “еспаньоли” в своя книга, посветена на лова. По-късно са внесени и в Англия като подарък от испанския крал.

Местните изключително бързо се пристрастяват към породата.
Шпаньолите спадат към групата на птичарите. В Шотландия и Уелс са били използвани именно за лов на птици.

Те са много интелигентни и игриви. Нужни са им дълги разходки, за да употребят енергията си. Подходящи са за деца, защото са нежни, въпреки че не понасят продължителни дразнения.

Дългите уши на кокерите, които влачат често по земята, са лесна мишена за външни паразити. В редки случаи попадане на кърлеж в ушната мида би могло да доведе до оглушаване. Склонни са и към ушни заболявания.

Обикновено опашката им се реже в ранна възраст. Теглото им варира между 12 и 16 килограма. Средно живеят между 12 и 15 години.

Източник – 24chasa.bg / СТЕЛА АТАНАСОВА