Как да се грижим за изделия от злато и сребро ?

10
Добави коментар

Какво трябва да знаем преди да започнем?

За да запазим дълго време нашите бижута и изделия от злато и сребро в добро състояние е необходимо да спазваме някои основни правила за съхранение.

Като за начало още като си взимате медальон или огърлица,  имайте в предвид, че висулките по тях трябва да са поне два пъти по-леки от самата верижка.  Това е необходимо за да не се получат деформации или дори скъсвания след продължителна употреба.

Внимавайте с по-леките бижута защото вероятно са кухи и при някакво усилие от ваша страна може да получат вдлъбнатини или дори да се счупят.

За да не загубят блясъка и външния си вид гривните с лентова оплетка е добре да се съхранява в отделна,  специална кутия.  

Грижи за изделия от злато

Важно е да се знае, че пряката слънчева светлина влияе негативно освен на камъните и на златото.

Потъмнелите златни изделия се почистват със сок от лук, като се намазват и се оставят 2-3 часа да постоят.

Чистенето на златото става като разтворите препарат за миене на чинии в който да се накиснат 24 часа. След това измивате с преварена вода и подсушавате. А масивните пръстени могат да се почистят с клечка за уши, напоена със спирт.

Ако имате златни бижута със скъпоценни камъни трябва да знаете, че някои от тях не понасят влагата:  перлите, опала, кехлибара, лунния камък и малахита.  Перлите обичат топлината на човешкото тяло, затова колкото по-често ги носят, толкова по-добре изглеждат.

Грижи за изделия от сребро

Изделията от сребро с  времето оксидират и потъмняват с което загубват своя блясък. Един от начините да ги освежите е като ги изтъркате със  сода за хляб.

Друг начин за чистене на сребърните изделия е прах от тебешир и амонячна вода, след което ги подмивате с вода и изсушавате.

Може да разтворите 1 към 3 натриев тиосулфат и вода с който дори силно потъмняло сребро ще светне за минути.

Има и още един алтернативен начин за чистене с помощта на пепел от пура.

Може също така да използвате чист сапун за пране, като поставите в него сребърните предмети и ги варите няколко минути. След това  ги изтриете с брашно от стърготини.

Ако искате да почистите само някакво петно от сребърни съдове  трябва да ги нагреете силно във фурната и след това да се варят в разтвор от  400 гр. вода,  25 гр. готварска сол и 10 гр. винен камък или лимонтузу.

За да запазите сребърните лъжици винаги след употребата да се поставят в  гореща вода с калцинирана сода (30 гр. сода на 1 л. вода).  

Петна от ръжда върху сребърни предмети се изчистват с топъл оцет.