Картата на света – Различни гледни точки

65
Добави коментар
yurix
yurix

Ако сте си мислили, че картата на света изглежда по един и същ начин, и че не може да бъде променена, сте се объркали. Оказва се, че всеки народ по света има свое различно виждане за това, как трябва да изглежда световната карта.

Сигурно си спомняте картата по география, която дълга сте съзерцавали в кабинета по география.

И тази също

Вероятно, повечето от вас дори не могат да си представят как би могъл да изглежда света по различен начин, но когато видите карта като долната, представата за заобикалящата ни среда малко се променя.

Може би така американците виждат света. Когато показах този карта на един приятел, който живее в Ню Йорк. Той каза, че такива са картите в техните училища. Сподели също, че когато е попитал учителя защо картата е такава, той се е учудил на въпроса му и отговорил: “И какво не е наред с нея?”

Може би  и американците се изненадат да видят европейските карти, където САЩ не се намира в центъра.

Картата на света, която се ползва в Австралия. По една или друга причина Антарктика липсва на нея.

На следващата карта има Антарктика, но не ви ли изглежда, че е пречупена на погледа на Алиса в страната на чудесата?

Това е карта на света, която се използва  в Южна Африка. Като че ли на тях също не им харесва Антарктика.  Наистина, защо да слагат бели петна на картата

Ето я и Китайската световна карта. И китайците , както и всички останали поставят страната си в центъра на света.

Това е френската визия за картата на света, която е доста интересна . На нея са изобразени различните народи и тяхното нестоположение на планетата.

Ето още една такава карта на коя реалните географски контури, (които сме свикнали да виждаме) са малко изкривени, но въпреки това дава пердстава за мащаба на страните.

Аз съм Адриана – пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея. Latest posts by Адриана (see all)

Подобни записи :

Уникалните килими представляващи различни карти на мизерстващите райони в центъра на Пекин, с ра …От край време хората дават стаи под наем в жилищата си. Този начин на нощуване е също евтин и мн …Ню Йорк е признат като един от най-големите метрополиси в света. Oчарователно е да се види бързо …
Тайландски супи – взрив от вкусове и невероятно преживяване. Докато ядете някоя от тези супи м …Всяка страна има собствено ядро! – Първата мисъл, която се появява, когато се сетим за тайландск …

Категории: Дестинации, Любопитно |
Етикети: Изкуство |

Аз съм Адриана – пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея.