Всичко за съня на бебето

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Представяме избрани откъси от книгата „Всичко за съня на бебето” на Марис и Санди Джоунс, специалисти по въпросите за грижа и развитие на новороденото и малкото дете.

Въз основа на съвременни изследвания на съня на бебетата Марис и Сан­ди Джоунс предлагат на родителите обстойна ин­формация и множество практични решения на често срещани проблеми в грижата за най-малките. Открий какви са механизмите на детския сън и какво е значението му за развитието на мозъка, какво да очакваш от рожбата си през първите месеци. И още: къде да спи детето, как да реагираш на среднощния му плач и как да преодолееш други труд­ни моменти.

Не слушай неизбежните „трябва”

Бързо ще установиш, че стане ли дума за сън:

1. Всеки, дори и хората, които никога не са гледали деца, Знае кога, къде и как трябва да спи твоето бебе.

2. Дори лекари и специалисти по дет­ския сън защитават различни мнения по въпроса какво трябва да се случва в семейната спалня нощем.

Докато се подготвяш за изпълнената с противоречия кариера на родителството, научи се да проучваш фактите, да уважаваш индивидуалността на твоето дете и на членовете на семейството и се пази да не попаднеш в капана на стоти­ците „трябва” и „препоръчва се” (какви­то са например декларациите „Вече би трябвало да спи през цялата нощ!”, „Не е редно да продължава да иска някой да го приспива” и много други). Всички подобни категорични изказвания подкопават твоята увереност на родител, а и са в състояние да причинят не малко проблеми, ако ги възприемеш толкова се­риозно, че пропуснеш да видиш и забеле­жиш важни знаци в държането на бебето, докато се опитваш да следваш наставле­нията отвън.

Цикълът на съня се базира на нуждата от храна

Макар и вече отделено от хранителката плацента и пъпната връв, поддържала живота му преди раждането, новороде­ното не спира ритъма на развитие, поет още в утробата, и се нуждае от денонощ­но хранене, което поддържа тялото и мо­зъка му във върхова форма. И докато цикълът сън/будуване при въз­растните се заключава в рамките на 24 часа или малко по-дълго, в зависимост от индивидуалността и външни фактори (като изкуствената светлина и броя на изпитите кафета), при бебето цикълът сън/будуване се повтаря на всеки 90 минути, отразявайки нуждата му от почти непрестанно подаване на храна. Ако новородено само на няколко дни спи в продължение на 4-5 часа нощем, това не значи, че е пораснало. Ако рож­бата ти не се събужда след поне 4 часа, това е лош знак. Възможно е да не получава достатъчно храна и ще трябва да я будиш за хранене. Стомахът на бебето е толкова ма­лък, че не може да побере мляко, достатъчно за поддържа­нето на нуждите му за по-дълъг период.

За циклите на будуване

Познаването на циклите на будуване на бебето също е важ­но за правилната ти грижа. Будното състояние на малкото може да се раздели на четири: сънливо, тихо будно, активно будно и плач. Ето как да разгадаеш знаците на всяко от тях. Сънливото бебе е с натежали клепачи, дишането е нерав­номерно и от време на време малкото трепва. Съществуват две възможности в този случай – ако искаш бе­бето да продължи да спи, пази тишина и не го докосвай излишно, не прави и резки движения. Но пък ако искаш да го събудиш, защото на­ближава часът за хранене или е време да сме­ниш пелената, може да го поразбудиш, като го вдигнеш, поговориш му или разтриеш лекичко гърба или коремчето му. Когато бебето е в тихо будно състояние, то ще лежи спокойно с широко отворени очи. Ако не е родено преждевременно или не е имало тежко раждане, то ще бъде за първи път в тихо будно състояние извън утро­бата още през първия час на своето раждане. Тогава тялото му ще е спокойно, дишането – ритмично, и е възможно да срещне погледа ти или да спре своя на някой от предметите в стаята.

Тихото будно състояние ти предоставя чудесната възмож­ност да му поговориш, да го подържиш, да му направиш снимка или просто да го оставиш да се оглежда спокойно, за да се запоз­нае с новия свят. (Преждевременно родените деца ве­роятно няма да са достатъчно зрели, за да се задържат в тихото будно, състояние или да спират погледа си върху предмети.)

Началото на активно будното състояние е онова, което ро­дителите бързо се научават да разпознават, защото няма нищо общо със спокойното симпатично оглеждане на мал­кото човече. Започват по-активни движения, тих хленч и скимтене, вниманието на детето трудно се задържа на едно място. Това е сигурен знак, че едно от необходимите усло­вия, за да е спокойно бебето, е нарушено – гладно е, време е за смяна на пелената или има нужда от утеха. Ако това продължава, опитай първо да го залюлееш, да го преповиеш или да смениш обстановката около него. Ако бебето стане неспокойно в помещение, където има твърде много шум или твърде много хора, е време да се на­месиш. Много скоро то ще навлезе в четвъртото състояние: плач. Плачещото бебе казва, че е на границите на възмож­ностите си: гладно е, изморено е, не се чувства добре или околният свят му е дошъл в повече.

Какво се случва по време на сън?

Клетките в тялото и мозъ­ка на бебето се делят бързо и хормоните на растежа се стимулират;
Създават се връзки между мозъчните клетки;
Калориите от млякото се превръщат в енергия и из­граждат тъканите на тялото и мускулите;
Произвеждат се бели кръв­ни клетки, които помагат на имунната система да се бори с инфекциите.

ВНИМАВАЙ ЗА…

Опасност от дехидратация Напълно нормално е едно новородено да има про­менлив модел на сън. И все пак прекалено дългият сън би могъл да е сигнал за сериозен медицински проблем. Сигнал за тревога трябва да бъде, ако бебето спи непрекъснато повече от 4 часа и ти е трудно да го събудиш.

Прекалената отпуснатост и сън­ливост може да е причинена от дехидратация, дължаща се на про­блеми в храненето или повишена температура. Това състояние може да е сериозно и животозастрашаващо за новороденото. Ако бебето не е намокрило пелените си през последните няколко часа, спало е непробудно повече от 4 часа и трудно го събуждаш, свър­жи се незабавно с детския лекар.

сп. „Моето дете”

 

 

Осигурете безопасен сън на вашето бебе

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.