5 болки, на които трябва да обърнем внимание

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Болките винаги означават нещо и не бива да бъдат пренебрегвани. Ето пет от тях, които са важни сигнали на тялото.

Болка в гърдите

Стягането в областта на гърдите и неотминаващата болка, която сковава диша- нето, трябва да ни накарат възможно най-бързо да се консултираме с лекар. Доскоро се смяташе, че проблемите на сърцето засягат предимно мъже­те, но статистиките доказват, че сърдечно­съдовите заболявания са първата причина за смъртност при жени­те.

Ако се вслушаме в сигнала на сърцето, можем да си спестим много тревоги и страдания.

Болка в зъбите

Ако усетите пронизване в някой зъб, това може да говори за пропукване на емайла, нарушаване на целостта на зъба, при което е засегнат зъбният нерв. Идете веднага на зъболекар, иначе бакте­риите, които живеят в I устата, ще започнат да атакуват нерва и болка­та ще се усили.

Болка в корема

Ако ви прободе остра болка в дясната страна на коре­ма, сигурно ще помислите за апендиситна криза. При же­ните обаче тази болка е по- скоро знак за киста на яйчника. Обикновено не е нужна спешна намеса на лекар, но има и слу­чаи на усукване или скъсване на кистата, при които веднага трябва да се обърнете към близката болница.

Болка в кръста

Имали нещо по-обичайно от болките, които усещаме в кръста при рязко движение или при вдигане на тежък предмет?

Обикновено с няколко обез­боляващи или противовъзпа­лителни хапчета проблемът се решава.

Но ако болката продължа­ва или е съпроводена с изтръпване на пръстите на краката, е възможно някой от дисковете между прешле­ните да притиска гръбнач­ния нерв. Потърсете лекаря, преди засегнатият нерв да бъде окончателно увреден.

Болка в крака

Ако прасецът ви е подут, болезнен и зачервен, не за­почвайте да го масажирате, защото болката може да се усили, бързо потърсете ле­кар, тъй като може да става дума за венозна тромбоза, дължаща се на малък съсирек, запушващ вената. Има риск той да се освободи, да тръг­не към белите дробове и да блокира дишането. В такива случаи се прилага лечение с медикаменти за разреждане на кръвта и унищожаване на съсирека.

сп. „Здравен журнал”

 

 

Кога боли вътрешната страна на бедрото ?

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.