Първите коментари за „Прометей”

2
Добави коментар
stoyan83
stoyan83

От днес по родните екрани се завърта „Прометей”, един от най-чаканите филми за годината. Та нали Ридли Скот се завръща към научната фантастика и спретва предистория на „Пришълеца”? Как да не се вълнуваш? В помощ на легендарния режисьор идва уникален актьорски състав (Майкъл Фасбендър, Нуми Рапас и Чарлийз Терон) и 3D ефект, за който техничарите казват, че въвежда нови стандарти в стереоскопичното кино.

След всички тези дадености, едва ли ще се изненадате, че повечето коментари за филма са позитивни. Одобрението за „Прометей” в доматения сайт е 86%. Но истинският бум от към ревюта ще е след седмица, когато лентата ще дебютира в САЩ.

Това обаче не пречи да проверим първите коментари за галактическия ужас:

Лошото е, че гнилите ревюта идват от двете най-уважавани медии, стане ли въпрос за обективни оценки. Джъстин Чанг от Variety твърди, че космическият сюжет остава приземен, загатвайки за съществуването на по-висок интелект, без обаче самият проект да разполага с такъв.

Иън Нейтън от Empire Magazine пише доста дълго и аргументирано ревю, в което критикува липсата на напрежение, клишираните герои и слабия сценарий. Тези минуси не можели да се компенсират от потресаващата визия, лудостта в кадър и звездното представяне на Фасбендър. „Прометей” изглеждал като далечна роднина на „Пришълецът”.

Кристофър Тууки от Daily Mail (Великобритания) смекчава тона, но потвърждава че трябва да полетим в космоса с занижени очаквания: „Прометей” не е класика като „Пришълецът” или “Blade Runner”, но въпреки това притежава достатъчно качества, за да се надявам, че Скот ще натрупа нужните пари за продължение”.

Доналд Кларк от Irish Times твърди, че проблемът на „Прометей” е в това, че не знае чия история да разкаже.

Хенри Фицърбърт от Daily Express критикува непоследователната логика на сюжета, но отбелязва, че след скучния първи час, филмът започва да изпълнява предназначението си – да ни плаши.

Рич Клайн от Shadows on the Wall обяснява, че историята е пълна с дупки, но въпреки това е напълно хипнотизираща.

Деян Статулов в Нова ТВ нарече филма „Футуристична интерпретация на произхода на видовете. Трилърът ни връща към най-доброто от жанра”.

Дейвид Секстън от This is London предлага може би най-добрият обобщаващ коментар в: „Прометей” е чудесна атракция, стига да се пуснеш на влакчето без очаквания и предварителни нагласи”.

Премиера в България: 01.06.2012 (Prometheus / Александра филмс / Scott Free Productions)

Препоръчахте ли Филмче.нет във Facebook? Благодаря 🙂