Десктоп-тапет за посетителски природозащитен център Пода, БДЗП | WowPaper календар – тапет с уникални илюстрации за вашия…

4
Добави коментар

На 1ви юни WowPaper календар отлетя на юг към Бургас, за да ви представим посетителския природозащитен център Пода.

Природозащитен център Пода е част от неправителствената организация Българско дружество за защита на птиците, с която ви срещнахме в първия брой на десктоп-тапета през януари. Центърът се намира край Бургас в едноименната защитена местност Пода, която е най-богатото на птици място в Европа. Тук на един квадратен километър може да видите над 250 вида птици сред дивата природа – една четвърт от всички, които обитават нашия континент.

Всяка година по време на есенната миграция на защитената местност се събират стотици хиляди щъркели и пеликани!
Посетителите на центъра могат да видят и единствената по българското Черноморско крайбрежие смесена чаплова колония от бяла лопатарка (главния персонаж в WowPaper календар за юни), блестящ ибис, нощна, червена, сива, гривеста и малка бяла чапли.

Тук се намира и една от най-голямата в България колония на големия корморан, който е избрал да строи своите гнезда върху изоставените електрически стълбове 🙂
На територията на защитената местност могат да бъдат наблюдавани и много видове хищни птици – морски орел, тръстиков блатар и др.

Освен птици, посетителите на Пода имат възможност да видят и интересни видове бозайници. Тук може да видите най-малкия бозайник, който се среща в Европа, който достига размерите на майски бръмбър – етруската земеровка. Най-ранобудните посетители на центъра имат уникалния шанс да видят видра.

Повече информация за уникалната местност Пода може да научите на www.bspb.org

Вашата резолюция е:
x px