Ваня Добрева: Правителството трябва по – ясно да артикулира своите мерки

8
Добави коментар

10.10.2013 • НОВИНИ, ПОЛИТИКА

Ваня Добрева, народен представител от КБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Не са ли загубили БСП съюзник в лицето на АТАКА с гласуването против на предложението на националистите за затваряне на границите.

Ваня Добрева заяви, че всеки един актуален въпрос заслужава своето внимание и в този случай е важно да се отбележи, че с това гласуване е дадено началото на дискусията за чужденците. Тя продължи, че приетата през 2011 година национална стратегия, която следва да реши проблемите с бежанците, си остава просто лист хартия и днес сме изправени наистина пред сериозни проблеми. С днешния си акт Народното събрание е показало, че няма теми табута, а има желание този разговор да продължи. Тя повтори думите на Михаил Миков, че трябва да гледаме проблемите в лице, за да търсим най – добрите решения. На забележката на Клара Маринова, че Волен Сидеров е казал, че ще преосмисли своето поведение, Ваня Добрева отговори, че най – разумното нещо е било въпросът да бъде разгледан в съответните ресорни комисии. Тя продължи, че в Комисията по образование и наука също е бил проведен разговор с вътрешния министър, за да се разберат какви са проблемите и да се вземат адекватните решения в сферата на образованието. Затова днешното решение на Народното събрание е най – отговорното и правилното.

Заявлението на Волен Сидеров, че има нова тройна каолиция между БСП, ГЕРБ и ДПС.

Ваня Добрева заяви, че това е прекалено метафорично, още повече, че между БСП и ГЕРБ няма никакви възможности за коалиция. От ГЕРБ също непрекъснато обвиняват БСП, че са влезли в нова тройна коалиция. Важното е обаче, че днес са се взели отговорни решения по темата за националната сигурност. Депутатът от БСП изрази и своето учудване, че в образователната сфера не са давани никакви отчети за последните четири години, независимо, че има изискване на Народното събрание за това. Тя даде за пример докладите за младежта, които ще се гледат от парламента и които ако са били гледани когато им е било времето, е щяла да се долови тенденцията, че млади хора отпадат от образователната система по социални причини. Щяла е да бъде доловена и тенденцията младите хора да емигрират и да не намират работа.

Какви са последствията от решението на Конституционния съд, че Делят Пеевски остава депутат.

Ваня Добрева заяви, че вече прекалено много се фокусира вниманието върху казуса Пеевски. От този въпрос е бил направен огромен национален проблем. Това е решението на Конституционния съд и ако сме демократична държава трябва да се съобразяваме с решенията на такъв тип институции. Депутатът продължи, че по – скоро е притеснително посегателството срещу министър – председателя. Ако в друга държава се посегне по такъв начин на върховния представител на изпълнителната власт, щеше да се действа по друг начин. През 1997 година, когато са се горили коли например, това не е довело до нищо добро. Така че не била отделни политически сили да насърчават крайни анархистични прояви. Омразата, която някои искат да настанят в обществото ни, ще доведе до много тежки последици. Ваня Добрева попита какво ще правим, ако се стигне до човешки жертви и не се ли учим от историята, че такива ситуации раждат чудовища. Тя още веднъж призова да не се използват решения на демократични институции като повод за саморазправа.

Как ще продължи работата на Народното събрание.

Ваня Добрева заяви, че самото Народно събрание не е започнало по – най – добрия начин своята дейност. Депутатите от ГЕРБ са отсътвали два месеца, после са започнали игра на влизане – излизане. Ясно е, че те копнеят за позитивен медиен образ. Ваня Добрева каза, че и самите управляващи са дали повод за това, но оттук нататък тези поводи ще бъдат все по – малко. Депутатът от КБ подчерта, че при последното проваляне на заседанието на Народното събрание, колегите й от парламентарната група на КБ не са липсвали по неуважителни причини, а са имали ангажименти. Тя продължи, че когато има парламентарен контрол има нужда от преосмисляне на количеството кворум. При всички положения обаче от КБ са длъжни да осигурят кворум за най – важния закон, който трябва да се обсъжда през следващия месец, а именно този за бюджет 2014.

Изявленията на някои от членовете на парламентарната група на КБ, че този парламент не може да работи дълго.

Ваня Добрева заяви, че е съгласна с думите на Янаки Стоилов, че ако КБ не може да осигури кворум и да намери съгласие, че Народното събрание има друго предназначение, то наистина законодателният орган не може да продължи да работи дълго. Тя обаче изрази надеждата си, че всички парламентарно представени партии ще намерят вътрешна мотивация да влязат в пленарна зала и да обсъждат бюджета. В комисиите например се провеждат необходимите дебати, а в пленарните заседания има уклон към надхитряне и оплюване. Ваня Добрева заяви, че изборите не трябва да се разглеждат като проблем на социалистическата партия, тя не се плаши от избори. Тя обаче продължи, че не трябва да се ходи на избори, защото следващата седмица ще започне обсъждането на националния бюджет, а предстои и обсъждането на следващия програмен период. Естествено е Бойко Борисов да иска избори, при положение, че ГЕРБ вече нямат достъп и до подслушванията. Ваня Добрева продължи, че демокрацията е това да уважаваш и другия и ако ГЕРБ са демократична партия трябва да уважава правото да се стабилизира държавата.

Възможността за широка коалиция, по подобие на Германия.

Ваня Добрева заяви, че могат да се търсят нови управленски решения, но смята, че е по – добре това правителство да бъде оставено да представи своята програма, а бъджетът да бъде дело на целия парламент, но не чрез противопоставяне. Не трябва да има груби и примитивни страсти, които отвращават българския народ и той губи доверието в Народното събрание.

Ще изпълни ли правителсвото по – голямата част от предизборните обещания на БСП.

Ваня Добрева каза, че правителството и парламента още от самото начало са направили много в областта на социалната политика. Това, че някои политически формации, които не симпатизират на левицата, коментират социалната политика, е съвсем естествено и е част от политическото говорене. Левицата не е посволила да се вдигне тока с 40 %, дала е пари на първокласниците, увеличила е майчинските. „Нямаше обаче чуваемост за тези неща, надявам се, че правителството тук ще се коригира и много по – ясно ще артикулира всичко това, което прави за българския народ” завърши Ваня Добрева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

Related Posts via Categories

„Радио К2″42 Народно събраниеБСП.Ваня ДобреваИнтервюКлара МариноваКоалиция за България“народен представител

Related Posts

« Димитър Главчев: Не можем да бъдем конструктивни на нещо, което е изгнило в основите си ГЕНИАЛНО: ВИЖТЕ КАК УМНОЖАВАТ ЯПОНЦИТЕ (ВИДЕО) »