ИНФОМРЕЖА – НОВИНИ ОТ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

2
Добави коментар
brad123
brad123

Прокурор Аргирис Димопулос от Солун и инспектор Иван Василев от Отдел „Наркотици“ към ГДБОП са тазгодишните носители на наградата „Джовани Фалконе“ в традиционния конкурс “Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж”.

Прокурор Димопулос, номиниран от граждани и Сдружение на родители на зависими лица, получава престижната награда за проявена решителност и ефективност при взимане на решения и предложения за присъди по наказателни дела.

Инспектор Иван Василев, разузнавач IV степен към ГДБОП е удостоен с отличието за участие в успешни оперативни разработки и реализирани спецоперации по линия на наркотици и за разкриване на организирани престъпни групи за трафик на дрога. Номинацията на инспектор Василев е излъчена от директора на ГДБОП  главен комисар Станимир Флоров.

Административният ръководител на прокуратурата в Петрич Лидия Манолова и прокурор Ивайло Филипов от Районна прокуратура – Благоевград бяха единствените номинирани от региона.

Отличията бяха връчени тази сутрин на церемония в зала „Яворов“ в Благоевград от посланика на Италия у нас Стефано Бенацо, когото заместник-кметът Стоян Благоев удостои с почетния знак на Община Благоевград и юбилейна грамота по повод 100-годишнината от Освобождението на Горна Джумая.

Събитието уважиха още заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, председателят на Окръжния съд в Благоевград Катя Бельова, председателят на Общинския съвет Даниела Савеклиева, представители на изпълнителната и съдебна власт на местно и национално ниво, граждани.

Преди церемонията пред паметната плоча на съдия Джовани Фалконе на сградата на Съдебната палата в Благоевград бяха поднесени цветя.

Конкурсът се провежда за четвърта поредна година. Номинирани бяха общо четирима магистрати и деветима полицаи.

Наградата е наименувана в памет на италианския съдия Джовани Фалконе и се присъжда на магистрати и полицаи, постигнали значителни резултати в борбата с организираната престъпност и в частност в борбата срещу трафика на наркотици.

Инициативата започна преди три години по идея на Областния съвет по наркотични вещества в Благоевград в сътрудничество с Община Благоевград и под патронажа на италианското посолство в София.