Национален парк „Олимпик“ (Olympic National Park)

4
Добави коментар

Национален парк „Олимпик“ (Olympic National Park) е разположен на полуостров Олимпик в планинска местност в най-северозападните части на щата Вашингтон, САЩ. Много често той е определян като четири парка в едно, защото е разделен на четири основни зони – Тихоокеанско крайбрежие, високопланинска област със солидни ледници, умерени дъждовни гори на запад и сухи гори на изток. Тук се съхранява една от най-красивите иглолистни лесове в цяла Северна Америка. Сред боровите гори по стръмни скали се вият вълшебни водопади, а приятната прохлада през летните месеци прави мястото отлично за дълги излети сред природата.

Паркът се простира на площ от 922 650 акра. Негов първосъздател е американският президент Теодор Рузвелт, който през 1909 г. обявява връх Олимпус за Национален паметник. През 1938 година Франклин Рузвелт дава на района статут на Национален парк. 38 години по-късно Олимпик се превръща в Международен биосферен резерват, а през 1981 г. става част от дългия списък на ЮНЕСКО за световно наследство. През 1988 г. Конгресът определена 95% от парка като Олимпийска пустош.

Олимпик е невероятно красив и притежава голямо разнообразие на биологични видове. Благодарение на дългата изолация на острова от обширните континентални пространства, тук са се сформирали своеобразна флора и фауна. Горите на парка са дом на огромно разнообразие от диви животни – мечки, вълци, елени, орли, бухали и много много други.

Перлата на този прекрасен парк е Блу глесиър (Синия глетчер). От планинските ледници в сърцето на парка се спуска реката Куиитс. Тя тече на запад към Тихия океан, а около нея виреят гъсти дъждовни гори. От планината се стичат още десет големи речни системи, които предлагат едни от най-добрите местообитания за анадромните видове риба в страната.

Официална страница на парка: www.olympic.national-park.com