Обичате ли гъби?

5
Добави коментар

В Древния Египет за фараоните гъбите били деликатес. Те били използвани само от царското семейство. Римляните наричали гъбите храна на боговете и ги предлагали единствено при специални поводи. Древните гърци устройвали угощения с гъби и вярвали, че те дават сила на техните воини.
Днес обаче гъбите не се използват само от хора  от висшето общество. За мнозина по целия свят те са любима храна. А ти обичаш ли гъби? Ако е така, знаеш ли какво ядеш? Какво са гъбите – животни, растения или нещо друго? Как се отглеждат? Полезни ли са? Ако събираш диворастящи гъби, какво трябва да знаеш за тях?

Гъбите принадлежат към семейство от организми, включващо и плесените. Преди биолозите ги считаха за растения, но днес знаят, че не е така.

Например гъбите не си набавят хранителни вещества посредством фотосинтеза, както почти всички растения. затова те могат да растат на тъмни места. В тях се отделят ензими, които преобразуват органичните вещества в основни хранителни вещества, които им служат за храна. Този уникален процес също отличава гъбите от животните. Тъй като гъбите не са нито растения, нито животни, биолозите ги класифицират в царство Гъби.

Достигналите до зрялост диворастящи гъби отделят милиони малки спори, които се смесват със спорите на други гъби и поникват. Ако спорите попаднат на студено и влажно място, където има изобилие от хранителни вещества, от тях могат да се развият нови гъби. Хората, отглеждащи гъби, се стремят да пресъздадат този процес в изкуствена среда, с цел да увеличат производството и да подобрят качеството им.

Различните видове гъби се отглеждат при различни условия. Например печурката, най-известният вид гъба, се развива най-добре в преработена оборска тор. Други гъби се отглеждат в чували, пълни с растителни отпадъци, в буркани с житни зърна, в дънери или в пресовани стърготини. От хилядите познати видове гъби само 60 се отглеждат с търговска цел.

Диворастящите гъби се срещат най-вече във влажни и тъмни гори, където преобразуват дървесина, растения и животински екскременти в органични вещества, обогатяващи почвата. Някои гъби живеят в симбиоза с дърветата. Те се хранят с органични елементи от корените на дърветата, докато дърветата получават хранителните вещества, съдържащи се в гъбите.

Мнозина харесват екзотичните гъби, но не знаят как да ги приготвят. Това обаче не е трудно. Някои хора ги нарязват и пържат, правят супи и салати от тях или ги пекат цели на скара. Можете да опитате гъбите кладница, оваляни в галета и опържени. А гъбите шийтаке имат наситен вкус и са подходящи за приготвянето на омлети.

Ядливите гъби са изключително полезни и са ценен източник на фибри, минерали и витамини. За около 2000 вида се знае, че притежават лечебни свойства. Според медицинско списание екстрактите от гъби имат повече от 100 приложения в медицината, включително в борбата срещу рака, хепатита, СПИН, болестта на Алцхаймер и високия холестерол.

Събирането на диворастящи гъби обаче може да се окаже много опасно занятие. Зелената мухоморка (Amanita phalloides) много прилича на някои ядливи гъби, но е смъртоносна. Затова спазвай правилото: Никога не яж диворастящи гъби, без да си се посъветвал с опитен гъбар! Разбира се, култивираните видове са безопасни за консумация.

Полезни съвети:

* Съхранявайте пресните гъби в хартиена или платнена торба в хладилника. Избягвайте да ги поставяте до продукти със силна миризма, тъй като гъбите могат да я поемат.

* Ако ядете гъбите сурови, ги почистете с влажна кърпа или бързо ги изплакнете и подсушете. Не ги оставяйте да киснат във вода.

* Ако ще ги готвите, използвайте мека четка, за да ги почистите.

* Не ги белете, защото така ще загубите част от вкуса и ще отстраните някои полезни вещества.

Вижте още по темата:

Картофено руло с гъби и праз

Руло с гъби и сирене Камамбер (Рецепта в снимки)

Домашен пирог с пресни гъби, сирене и яйца

Френски пирог с гъби и пилешко месо (Рецепта в снимки)

Солен кекс с пушено пиле, маслини и гъби

Пикантни гъби с подправки