Блог за строителство

2
Добави коментар
Mepoooo
Mepoooo

Когато става въпрос за леки, практични и евтини покрития на каквито и да е помещения, тераси или навеси, поликарбонатните плоскости са незаменими.

Качествените поликарбонатни плоскости се използват все по-често в малките ремонти, като тяхното предзначание е предимно да покриват различни навеси, балкони и беседки. На българския пазар могат да се срещнат разнообразни цветове на този материал, като преобладаващите са предимно прозрачни (тъй-наречените кристални поликарбонатни плоскости), сини и зелени.

Монтажът на поликарбонат е сравнително лесен и нетрудоемък, като самата структрура на материала позволява монтирането на поликарбонат на практика към всякакви повърхности, независимо от тяхната структура и предназнение – дърво, метал, пластмаса, дори плътен картон. За целта е необходимо да имаме под ръка следните материали и инструменти:

·        Самонарезни винтове за метал или дърво (в зависимост от случая).

·        Винтовърт за завинтване на тези винтове

·        Шайби, задължително подсилени с гума

·        Силикон

·        Пистолет за силикон

·        Макетен нож или финна ножовка за разрязване на поликарбонатните плоскоти

·        Строителна ролетка

·        Боргия за метал (ако е необходимо)

 

Един от ключовите моменти при монтажа на поликарбонатни плоскости към определена повърхност или носеща конструкция е предварителното оразмеряване на самите плоскости, което значително ще улесни самия процес на монтаж. Важно е поликарбонатните плоскости да бъдат разположени по начин, по който улеите на самия поликарбонат да бъдат хоризонтално на наклона. По този начин ще се избегне неприятния момент тези улеи да бъдат запълненени с вода и влага, което би нарушило с времето цялостта на материала, както и да доведе до неприятни визуални последици.

Самото завинтване с витове и шайби на поликарбонатните плоскости трябва да се осъществява при суха повърхност, за да се избегне нежелано разместване на самия полокарбонат. След пробиването на дупката и преди завинтването на винта е препоръчително третираното място да се уплътни със силикон. Това позволява пълната херметизация на дупката, след завинтването и на самия винт с гумена шайба. Важна стъпка при съединяването на 2 или повече поликарбонатни плоскоти залепването на тъй наречения поликарбонатен съединителен шев, който на практика не позволява навлизането на влага и боклук между самите платна. В края на монтажа е необходимо крайните ръбове на поликарбонатните плоскости да бъдат затворени със специални за целта капачки, залепени отново със силикон.

В заключение ще допълним, че даден монтаж на поликарбонат може спокойно да се извърши от неквалифицирани личности, но препоръчително е това да става от специалисти от големите професионални строителни сайтове на поликарбонат. По този начин ще имате възможност да се застраховате с необходимата гаранция  и да се насладите на професионално свършена работа.