Розовото езеро Ретба (Retba Lake)

83
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Езерото Ретба или Лак Роуз, се намира на полуостров Кап Верт в Сенегал, на около 35 мили от столицата Дакар и е едно от многото нестандартни природни феномени по света. В зависимост от времето, езерото променя цвета си от светло лилаво до дълбоко алено розово. Необичайното оцветяване на водата се дължи на цианобактерии, които виреят в среда с висока соленост. По време на сухия сезон цветът е още по-крещящ, но малцина са го виждали в наситени розови нюанси .  

Розовото езеро заема площ от около 3 кв. км, а максималната му дълбочина е 3 метра. Соленото съдържание в Ретба е 40%, което го прави достоен съперник на Мъртво море. Във всеки литър вода има около 380 гр сол. По бреговете му са струпани множество купчини и торби със сол, които силно контрастират на розовите води. Местните работят неуморно по 6-7 часа на ден, като добивът се извършва предимно с дървено кану, с което се стига до по-дълбоките части на езерото и от там с голи ръце се вади солта от дъното, събира се в лодката и се влачи до брега, за да съхне. В тази дейност участват както мъже, така и жени и дори малки деца. За да предпазят кожата си, работниците се мажат с масло от ший, което е успокояващо и предпазва тъканите от разяждане.  

Освен със странния си цвят езерото е популярно и като финална точка на прочутото рали Дакар, но прес последните години то е преместено в Южна Америка. 

Hobyto.com