Празник на водната лилия

18
Добави коментар
vestitel
vestitel

Празник на водната лилия Единственият по рода си „Празник на водната лилия“ ще се проведе на 16 юни 2012 година в село Малък Преславец. Празникът се провежда вече за пет години и неговите организатори – Община Главиница, кметството в Малък Преславец и Народно читалище „Йордан Йовков – 1946″ си поставят за цел да бъде запазен и популяризиран българският песенен, словесен и танцов фолклор.

Кметският наместник Галина Ангелова споделя, че станалото традиционно събитие събира близо 2000 души, голяма част от които са деца. Тази година е обявен и конкурс за рисунка сред най-малките „Красотата на водната лилия“ .

 Край селото се намира защитената местност „Блатото Малък Преславец“, която е и една от последните запазени влажни зони по българския бряг на Дунав. В „блатото“, на площ повече от 40 декара, се намира най-голямата в страната колония на водни лилии . Тук са наблюдавани 147 вида птици, от които 82 гнездят постоянно. Установени са около 180 вида висши растения – 4,8% от висшата флора на България.

Създадена на 13.06.2012 г.