Как да приготвим полезен и вкусен домашен бульон?

33
Добави коментар
boreca6
boreca6

Как да приготвим полезен и вкусен домашен бульон?

Бойка Велинова
14-06-2012

Нищо че заема цели рафтове в супермаркета или ни го връщат вместо ресто – бульонът от кубче, на гранулки или в капсула е приготвен по промишлен начин.

Най-притеснителен в състава му е подобрителят на вкуса – мононатриевият глутамат, който според изследвания води до пристрастяване и дори уврежда мозъчната дейност. Всъщност домашен бульон се прави много лесно, а и от пазарите можем да изберем свежи зеленчуци. Опитайте следващите предложения, за да имате още един повод за удовлетворение, че поднасяте на семейството си наистина здравословна храна.

Водата, в която са сложени парчетата зеленчуци, месо и подправки, има свойството при загряването си да извлича багри, аромати и вкусове, а солта й помага за това. Хранителната стойност на извлеците е сравнително ниска, но само с тях могат да се подобрят вкусовите качества на много супи, задушени и печени ястия и сосове.

В класическата френска кухня бульоните се делят по вид на обикновени, концентрирани и силно концентрирани (т.нар. фюме), както и на костни, месно-костни, рибни и зеленчукови – според изходните материали, от които се правят. В домашни условия приготвяме предимно тези, които не ни затрудняват и отговарят на моментните ни наличности. А за сезона това са дори костите от печеното агнешко и дръжките на зелените подправки като магданоз и копър.

Да сложим престилката При първи опит най-лесно се прави „бързият” бульон. В 1,2 л студена вода се слагат 1 глава лук (разрязана на половина), 1 морков и целина на парчета; няколко дръжки от всякакви пресни и сушени билки (магданоз, копър, босилек, мащерка, риган, джоджен), дафинов лист, по една лъжичка морска сол и зърна черен пипер, малко бяло вино. Сместа се оставя да къкри половин час, след като заври. Прецежда се и може да престои в хладилника до 5 дни. Практично е половината да използвате като основа за супа, а останалото количество – за задушаване на риба или приготвяне на сосове.

Пилешкият бульон е следващата стъпка – невероятно вкусен и полезен, особено когато се приготвя от домашна птица. Използват се фенерът, костите и дреболийките (без дробчето). Те се бланшират за 2 минути във вряща вода, която се изхвърля. След това се слагат в тенджера с 3 литра студена вода, към която добавяме нарязани 1 глава лук, 1-2 моркова и половин глава целина. Подправките са 6-7 зрънца черен пипер, морска сол и буке гарни. Вари се на бавен огън 2-3 часа, като се долива вода до първоначалното количество. Накрая се прецежда през марля. Може да се съхранява до 3 дни в хладилника, но най-добре е да се разсипе в кутии по половин литър и да се замрази във фризера. Така по всяко време ще разполагате с домашно приготвен, вкусен пилешки бульон. Съхранявайте го дълбоко замразен не повече от три месеца.

бутони за социални мрежи