Течна гума – новата мода в съвременната хидроизолация

2
Добави коментар

В съвременното строителство традиционните методи все по – често отстъпват място на модерните технологии. За съжаление, тяхното изполване не винаги води до положителни резултати, поради неспазване на технологичните норми за изполване на продукта.

Всеки покрив, рано или късно, престава да служи на своите стопани, тъй като непрестанните удари на вода, сняг, ветрове и слънце постепенно увреждат и най – здравия покрив.

От тук следва въпроса – какъв материал да се изполва при належащия ремонт на покриви.

В последните години, опита ни показва, че ремонта на покрива с течна гума се оказва най-ефикасния метод за опазване цялостта на покривната конструкция от бруталните понякога метереологични условия. Високо еластичен, материала има изключително висок процент на адхезия към най-разпространените строителни материали: метал, тухла, дърво и разнообразни водоразтворими материали от рода на цимент, теракол и гипс. Иновационният материал течна гума се използва не само за ремонт на покриви, а ефикасно се прилага и при запълване на междукалканни шевове, хидроизолация на фундаменти и други.

Освен тези безспорни качества, високотехнологичната течна гума е особено ценна при изолацията на басейни, изкуствени езера и аквариуми.

При отрицателни температури материала течна гума запазва своите характеристики ( изпитано дори и в полярните части на Русия). От екологична гледна точка, течната гума е необорим лидер, сред останалите традиционни хидроизолационни материали, тъй като в нейния състав напълно отсъстват вредни за здравете компоненти, тъй характерни за битумната хидроизолация.

В следващите няколко реда ще се спрем на технологичноите изисквания за употреба на течна гума. Самият процес на хидроизолация с течна гума протича в няколко етапа:

1.       Демонтаж на старото изгнило хидроизолационно покритие, което в повечето случаи е битумна хидроизолация, напълно разрушена от непрестанните амплитуди в температурата .

2.       Подготовка на основата  – почистване и обезпрашаване на основота.

3.       Грундиране на основата със специален дълбокопроникващ грунд.

4.       Полагане на течна гума с подходящо оборудване ( спрей, валяк, едрокосместо мече), което позволява да се придържате към препоръчителната разходна норма от 3-4кг/м2.

След приключване на основната работа по полагане на течна гума е препоръчително да се направи проверка за качество, като се напълни с вода самия покрив. Ако след 2 денонощия няма течове, значи майсторите са си свършили професионално работата, а вие можете да сте сигурни, че инвестицията ви ще се възвърне многократно.